Fordon

Zenuity får nu testa självkörande bilar på E4 och E6

Tekniken som utvecklas av Zenuity ska automatisera Volvos bilar till nivå 4 på SAE-skalan. Foto: Univrses
Tekniken som utvecklas av Zenuity ska automatisera Volvos bilar till nivå 4 på SAE-skalan. Foto: Univrses

Zenuity får tillstånd att testa självkörande bilar mellan Stockholm, Göteborg och Malmö – utan att föraren behöver ha ena handen på ratten.

Publicerad

Transportstyrelsen har nu gett Zenuity förnyat tillstånd att bedriva försöksverksamhet med självkörande fordon. Zenuity är Volvo Cars och Autolivavknoppningen Veoneers gemensamma bolag som utvecklar teknik för avancerat förarstöd och självkörande teknik.

Tillståndet gäller E4 från Stockholm till Malmö, riksväg 40 mellan Jönköping och Göteborg samt E6 mellan Göteborg och Malmö. Hastigheten är begränsad till 80 kilometer per timme. Det ska finnas en utbildad testförare bakom ratten. Personen behöver dock inte ha någon av händerna på ratten. Det rapporterar Dagens Industri.

Minst en hand på ratten

Zenuity fick ett tillstånd redan i höstas. Det innehöll fler begränsningar än det nu aktuella tillståndet. Bland annat var testföraren tvungen att ha minst en hand på ratten och bilen fick inte byta fil.

Vd Dennis Nobelius säger till tidningen att företaget ska ansöka om att få köra i ännu högre hastighet, helst 120 kilometer per timme.

Målet är nivå 4 till 2021

Volvobilar kommer att användas för testerna men det är oklart hur många de är. Volvo Cars mål är att ha en självkörande bil på nivå 4 enligt SAE-skalan på marknaden redan 2021. Nivå 4 är den näst högsta nivån och innebär att systemet kan framföra bilen på egen hand under vissa förutsättningar.