Fordon

VW:s eldrivna drönartaxi flyger 200 km

The Flying Tiger, från Volkswagen Group China. Foto: VW
The Flying Tiger, från Volkswagen Group China. Foto: VW

Volkswagen har låtit sin kinesiska gren utveckla en ny eldriven VTOL. Farkosten ska kunna flyga 200 km med fyra passagerare ombord – men utan pilot.

Publicerad

VW lanserade ett initiativ för så kallad vertikal mobilitet 2020, och Volkswagen Group China fick uppgiften att utveckla en  eldriven VTOL, det vill säga en drönare för persontransporter. Farkosten startar och landar vertikalt (vertical take-off and landing).

Nu har företaget avtäckt sin modell döpt till the Flying Tiger, skriver VW i ett pressmeddelande.

Prototypen som visades upp i Peking baseras på redan befintlig drönar- samt batteriteknik.VW:s slutgiltiga version blir självkörande, med en räckvidd på upp till 200 km och plats för fyra passagerare.

Flygtester startar i år

Farkosten är 11,2 meter lång och har ett vingspann på 10,6 meter. Åtta rotorer står för lyftkraften och två propellrar driver på horisontellt under flygningen.

Senare i år ska man genomföra inledande flygtester, med mer avancerad flygning planerad till nästa sommar.

Enligt Volkswagen Group Chinas vd Stephan Wöllenstein utgör the Flying Tiger en del i bolagets mission ”Från Kina, för Kina”.   

– Det här är ett banbrytande projekt där vårt unga team med kinesiska experter började från grunden – de jobbar med nya designkoncept och material samtidigt som de utvecklar ny säkerhetsstandard, bryter ny mark och innoverar i varje steg på vägen dit, säger Stephan Wöllenstein i ett uttalande.