Fordon

Volvo och Daimler storsatsar på bränsleceller

Volvokoncernen, med vd Martin Lundstedt, köper aktier i Daimler Trucks bränslecellsföretag för cirka 6,5 miljarder kronor. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT
Volvokoncernen, med vd Martin Lundstedt, köper aktier i Daimler Trucks bränslecellsföretag för cirka 6,5 miljarder kronor. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Volvokoncernen och den tyska konkurrenten Daimler Truck har gjort upp om att bilda ett delägt samriskbolag för att utveckla, producera och kommersialisera bränslecellsystem, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Publicerad

Planerna på samverkan blev kända i april. Samriskbolaget bildas genom att Volvokoncernen för cirka 6,5 miljarder kronor köper 50 procent av andelarna i bolaget Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co.
"Transaktionen förväntas slutföras under första halvåret 2021. Affären är fortfarande föremål för granskning av berörda konkurrensmyndigheter samt andra godkännanden", skriver Volvo.

Huvudfokus är enligt Volvo att ta fram system som kan användas i tunga lastbilar, men också för andra applikationer. Bland annat ska ett dubbelsystem med 300 kW kontinuerlig effekt för långväga transporter med lastbil utvecklas.

"Båda parternas ambition är att göra det nya företaget till en ledande global tillverkare av bränsleceller och därmed hjälpa världen att ta ett stort steg mot klimatneutrala och hållbara transporter fram till 2050", skriver Volvo.

Samarbetet rör endast bränslecellssystem. Företagen kommer fortsatt att vara konkurrenter när det handlar om att integrera dem i fordonen. Båda företagens mål är att ha fordon för kundtester rullande om tre år och att starta serieproduktion av fordon under andra halvan av 2020-talet.

Artikeln har uppdaterats.