Fordon

Volvo lämnar Acea – tycker de går för långsamt

Volvo Cars nya vd Jim Rowan. Foto: TT
Foto: Volvo Cars

Ett tydligt ställningstagande om att man väljer hållbarhet framför gamla vänner. Volvo har sagt att man lämnar bilbranschens lobbyorganisation Acea. Skälet är att ambitionerna inte går i linje.

Publicerad

Beskeden från Volvo har de senaste åren varit tydliga. Redan 2017 sa man att samtliga nya modeller skulle vara elektrifierade 2019 och även om man kanske skarvat lite när det kommer till att hålla löftet är riktningen man stakat ut tydlig.

Och som ytterligare ett steg på denna väg – väljer Volvo nu att avsluta medlemskapet i biltillverkarnas lobbyorganisation Acea. Skälet är att den gamla klubben inte håller takt med tiden.

Volvo, som sagt att de bara ska bygga elbilar från 2030, menar att det är bättre ett lämna in medlemskortet och stå vid sidan om eftersom man inte har riktig samsyn.

I ett uttalande skriver Volvo att man efter stora överväganden kommit fram till att hållbarhetsstrategin och de ambitioner man har – inte går i linje med Aceas position. ”Vad vi gör som sektor kommer att spela en stor roll när det kommer till att avgöra om världen har en rimlig chans att mota klimatförändringarna. Vi har en av de mest ambitiösa planerna i industrin, men vi kan inte realisera utsläppsfri transport själva”.

Bilindustrin är Europas viktigaste och VW är den största arbetsgivaren på kontinenten. Därför har Acea alltid haft en haft en tung roll inom EU. Men man har hamnat lite i en konflikt där det är svårt nå koncensus inom lobbyorganisationen.

Volvo var med och startade Acea

När EU förra månaden enades om ett nytt klimatpaket där bensin- och dieseldrivna personbilar stoppas 2035 – kallade Acea beslut bortom 2030 för ”förtida”.

Att Volvo, som en gång i tiden var med och startade Acea, lämnar innebär att organisationen får sitt andra prominenta tapp på bara en månad. Tidigare har även Stellantis, som representerar 14 bilmärken, meddelat att man lämnar till årsskiftet. Där har dock skälet till att man ger sig av varit det omvända – hos Stellantis menar man att det går för snabbt mot elektrifiering.

”Vi får aldrig glömma att valet om elektrifiering är ett politiskt val, inte ett industriellt. Jag respekterar deras ledarskap. De beslutar, jag följer”, har Stellantischefen Carlos Tavares tidigare sagt angående förbud om fossildrift.

Acea består av de traditionella stora bil, bus och lastbilstillverkarna i Europa. Dock är exempelvis nytillskott på marknaden såsom Tesla inte med. Och snart står alltså även Volvo och Stellantis utanför lobby-klubben.