Fordon

Varnar för mikrosömn vid ratten

Utveckling av Eye-Tracker vid Fraunhoferinstitutet
Utveckling av Eye-Tracker vid Fraunhoferinstitutet

Hälften så stor som en tändsticksask är sömnvarnaren Eye-Tracker, som varnar när bilföraren slutit ögonen längre än 1 sekund.

Publicerad

Många av de singelolyckor med dödlig utgång som inträffar på motorvägarna orsakas av att föraren nickar till bakom ratten.  En "väckarklocka" skulle kunna rädda liv.

Forskare vid tyska Fraunhoferinstitutet för digital mediateknik i Ilmenau har utvecklat denna lilla "väckarklocka". Den är försedd med två kameror, som riktade mot förarplatsen ger en stereobild av bilföraren. Kamerorna registrerar pupillernas rörelser.

Systemet tar 200 bilder i sekunden som utvärderas av ett egenutvecklat bildanalyssystem. Med hjälp av standardanslutningar som usb eller can kan Eye-Tracker anslutas till bilens övriga processorsystem.

Tack vare det kompakta utförandet, utrustningen uppges vara hälften så stor som en tändsticksask, ska det enkelt kunna integreras i bilens inredning, exempelvis bakom solskyddet eller i instrumentpanelen.

Förutom att väcka bilförare från mikrosömn tror forskarna att tekniken kan användas medicinskt i samband med ögonoperationer, i speldatorer eller för att registrera ögonrörelser vid marknadsundersökningar.

Eye-Tracker kommer att demonstreras av forskarna på mässan Vision i Stuttgart mellan 9 - 11 november.