Uppgifter: Tesla Model Y börjar tillverkas nästa år

2018-04-17 12:00  
Tesla har hittills bara släppt en renderad – och sparsmakad – förhandstitt på Model Y. Foto: Tesla

Den kompakta crossovern Model Y kan börja byggas i Kalifornien redan hösten 2019.

Det är nyhetsbyrån Reuters som har talat med två källor som berättat att Tesla nu accepterar preliminära kontraktsbud från hugade underleverantörer till Model Y, en kompakt crossover som ska byggas på samma plattform som Model 3. Bilen kan förenklat sägas stå i relation till Model 3 på samma sätt som suven Model X står i relation till premiumsedanen Model S.

Model Y ser ut att bli den amerikanska biltillverkarens sjätte presenterade modell, efter Roadster, Model S, Model X, Model 3 och lastbilen Semi.

Tesla ska ha gett knapphändiga uppgifter om modellen men sagt att den ska börja produceras i fabriken i Fremont i Kalifornien i november nästa år. Tesla har inte velat kommentera uppgifterna.

Siktar på en miljon

Biltillverkare väljer ofta ut underleverantörer 2–2,5 år innan produktionen av en ny modell börjar. Att börja göra det 1,5 år innan, som i Teslas fall, beskrivs av en av källorna som "aggressivt, men möjligt".

Teslas vd Elon Musk sa i februari att man siktar på en volym av en miljon Model Y per år men utan att säga när.

Företaget kämpar just nu med produktionen av Model 3, som nyss har stoppats på grund av problem med den höga graden av automation. Företaget är känt för att kommunicera tuffa tidsplaner som inte sällan har gått i stöpet.

Johan Kristensson

Mer om: Tesla Model Y

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt