Uber slutar utveckla självkörande lastbilar

2018-08-01 07:18  
Uber-lastbil i trafik. Foto: Uber

Deras autonoma satsning hade två ben – transport av gods och av människor. Nu lägger Uber ned den del av bolaget som utvecklar självkörande lastbilar. Istället riktas all fokus mot personbilarna.

Ubers utveckling av självkörande personbilar åkte på ett svårt bakslag när ett testfordon dödade en cyklist i Arizona. Men nyligen flaggade företaget för att man ska återuppta sina tester med autonoma bilar på allmän väg. Nu kommer dock ännu en hård smäll – Uber Advanced Technologies Group lägger ned sin satsning på självkörande lastbilar. I ett mejl avslöjade bolagets ledning varför man väljer att avveckla området.

– Nyligen tog vi det viktiga steget att återvända till allmän väg i Pittsburg, och när vi nu har för avsikt att bygga vidare på den verksamheten så anser vi att den bästa vägen framåt är att fokusera hela teamets energi och expertis på den här ansträngningen, säger Eric Meyhofer, chef för Uber Advanced Technologies Group till Tech Crunch.

Läs mer: Ubers tester med Volvo-bilar börjar rulla igen efter dödsolyckan

Vidare har Tech Crunch även tagit del av det mejl som Meyhofer skickade ut till de anställda. Där förklarar han att Uber nu vill se ett team, istället för två som arbetar på varsin fordonsplattform. Dock verkar en dörr hållas på glänt för att återuppta utvecklingen av autonoma godstransporter i en odefinierad framtid.

”Jag vet att vi alla är superstolta över vad Truck-teamet har åstadkommit, och vi ser fortsatt otroligt lovande resultat kring användandet av självkörande teknik för att flytta gods runt om i landet. Men vi tror att den bästa vägen framåt för oss är att först leverera resultat inom självkörande teknik för persontransport – och att därefter ta det vidare för användning inom godstransporter lite längre fram i tiden. Just nu behöver vi fokusera på ett team med en klar agenda”, skriver Eric Meyhofer enligt Tech Crunch.

Läs mer: Uber lanserar uthyrningssystem för elcyklar

Dock påverkas inte Uber Freight av nedläggningsbeslutet. Det är den underavdelning som utvecklar stöd för att hjälpa lastbilschaufförer att koppla upp sig mot rederierna. Systemet låter åkare hitta tillgängliga transporter i närområdet, och de kan bland annat se den aktuella transportsträckan samt ersättningen. I dag är Uber Freight etablerat i hela USA och tjänsten har trefaldigats i storlek under de senaste 15 månaderna.

John Edgren

Mer om: Uber Lastbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt