Fordon

Uber satsar på system som visar passagerarens tillstånd

Foto: Alamy

Data om Uber-användarnas gångsätt och hantering av appen vid bokning skulle kunna varna Uber-förare om passagerare med ”onormalt” beteende, enligt en nyligen offentliggjord patentansökan från bolaget.

Publicerad

Med hjälp av maskininlärning skulle Uber i framtiden kunna förvarna sina förare om att en passagerare beter sig ”onormalt", berättar Interesting Engineering. Tidningen har läst en patentansökan från Uber som blev offentlig i dagarna och konstaterar att den visserligen inte går in i detalj på vad som räknas till ett sådant beteende. Men mellan raderna läser de sig till att det handlar om sådant som om passagerare är fulla eller trötta.

Det system som Uber har sökt patent för handlar om att hämta information om användarnas sätt att gå, hur snabbt de går och hur de hanterar appen, som hur korrekt de skriver och hur telefonen är vinklad när de hanterar den. Detta, i kombination med information om när och varifrån användaren gör en bokning, resulterar i en algoritm som kan ge Uber en bild av om passageraren beter sig "normalt" eller inte.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här