Fordon

Tuff match för Nevs i Kina

Den kinesiska Tesla-utmanaren NextEVs första bil är en racer för formula E. Foto: NextEV
Den kinesiska Tesla-utmanaren NextEVs första bil är en racer för formula E. Foto: NextEV
Faraday Futures planerade elbilsfabrik utanför Las Vegas, USA. Foto: Faraday Future
Faraday Futures planerade elbilsfabrik utanför Las Vegas, USA. Foto: Faraday Future

Svenska Nevs partner Panda New Energy är långt i från det enda företaget som vill vara med och slåss om de kinesiska elbilskunderna. En av konkurrenterna har just rekryterat it-jättens Ciscos teknikchef.

Publicerad

Panda New Energy är en okänd spelare på den kinesiska elbilsmarknaden. Panda, som beställt elbilar av Nevs till ett värde av 100 miljarder kronor fram till 2020, siktar på att blir ett världsledande leasingbolag för miljöbilar.

Panda och Nevs får dock räkna med hård konkurrens från andra nya elbilsföretag som backas upp av kinesiska investerare.

Ett av de mest omskriva nya elbilsbolaget i Kina heter NextEV. Med pengar från bland annat kinesiska entreprenörer och internetbolaget Tencent siktar NextEV på att utmana Tesla med en elbil med stora inslag av it.

I dagarna blev det klart att företaget rekryterat it-jätten Ciscos tidigare teknikchef Padmasree Warrior som chef för utvecklingen av bland annat bilens programvaror.

–  Vi bygger inte bara en elbil. Vi ser över hela transportupplevelsen och hur den kan optimeras, säger hon till tidningen Technology Review.

NextEV har huvudkontor i Shanghai och företagets ordförande Martin Leach var tidigare chef för Maserati och ordförande för Ford i Europa.

Företaget startade 2014 och har hittills utvecklat en ensitsig elbilsracer som tävlat i Formula E för elbilar. Under nästa år ska företaget lansera en eldriven sportbil som ska följas av en elbil för massmarknaden, i första hand i Kina.

Och det finns fler nya elbilsföretag som backas upp av kinesiska investerare och som har lagt delar av sin utveckling i Silicon Valley.

Faraday Future är ett nystartat elbilsbolag som ägs av en kinesisk miljardär. Företaget siktar på att lansera sin första elbil under 2017. Nyligen avslöjades planer på en bilfabrik utanför Las Vegas som på sikt ska få 4500 anställda.

Karma Automotive - tidigare Fisker - är ett annat elbilsbolag som numera har kinesiska ägare och som ska presentera en ny elbilsmodell under nästa år.

Atieva heter en annan utmanare som startats av tidigare Tesla-anställda och som nyligen fått finansiering av den kinesiska biltillverkaren Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC).

Även de stora kinesiska internetbolaget Baidu och Alibaba siktar på marknaden för elbilar och självstyrande bilar.

Baidu har bland annat inlett ett samarbete med BMW kring självkörande bilar. Alibaba har meddelat att man kommer att lansera sin första bil i samarbete med den kinesiska biltillverkaren SAIC Motor.

En förteckning över fler kinesiska elbilstillverkare går att hitta här.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!