Fordon

Testlabb för elfordon hamnar i Göteborg

Foto: TT
Foto: TT

Regeringen satsar en miljard på elektromobilitet, bland annat ett testlabb. Nu står det klart att det hamnar i Göteborg.

Publicerad

Satsningen presenterades av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) på en pressträff i på Lindholmen i Göteborg under torsdagen.

– En tredjedel av koldioxidutsläppen kommer från transportsektorn. För att minska utsläppen nationellt kommer transportsektorn att behöva genomgå ett skifte, säger Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

En miljard kronor satsas fram till 2023 och fordonsindustrin förväntas bidra med en summa i samma storleksordning. Redan under 2018 kommer 180 miljoner att investeras i testlabbet som alltså hamnar i Göteborg. Chalmers och forskningsinstitutet Rise kommer att bygga upp och äga det.

Läs mer:

– En anläggning av det här slaget kommer att stärka vår förmåga att ligga i framkant kunskapsmässigt i omställningen till en fossilfri transportsektor, och gynna kompetensförsörjningen till industrin på många olika sätt, säger Stefan Bengtsson, Chalmers rektor och vd.

Exempel på områden som det kommer att forskas på i labbet är elektrifierade växellådor och drivaxlar, laddning och molnberäkningar.

– Labbet ska bli en mötesplats för industri och akademi och aktivt verka för innovation inom alla områden som är relevanta för elektrifierade transporter, säger Henrik Svenningstorp, projektledare på Rise.

Satsningen omfattar även utveckling inom biogas.