Fordon

Tesla skrotar billigaste Model Y – "Oacceptabel" räckvidd

Foto: Jae C. Hong
Foto: Jae C. Hong

Den billigaste versionen av Model Y kommer inte att släppas. Istället sänker Tesla priset på Long Range-modellen.

Publicerad

Teslas billigare crossover Model Y började säljas tidigare i år. Precis som vid tidigare lanseringar är det de dyrare konfigurationerna med längre räckvidd som är först ut på marknaden.

Tanken var att en billigare variant, Tesla Model Y Standard Range, skulle lanseras nästa vår. Målsättningen var då en räckvidd på 37 mil enligt körcykeln EPA, och ett instegspris på 39 000 dollar.

Men under helgen försvann Standard Range från Teslas hemsida, och vd Elon Musk bekräftar nu att modellen är skrotad.

Orsaken är att räckvidden skulle bli "oacceptabelt kort", något han nu verkar definiera som mindre än 40 mil på en laddning.

Men något billigare upplagor av Model Y är trots allt på ingång. Redan nu har Tesla valt att sänka priset på bilen med 3 000 dollar i USA. Det svenska förbokningspriset ligger dock än så länge kvar på 719 000 kronor, men lanseringen här ska å andra sidan inte ske förrän i början av nästa år.

Samtidigt lovar Elon Musk att de fyrhjulsdrivna konfigurationerna inom några månader ska få sällskap av en bakhjulsdriven Long Range-variant. Priset tros landa runt 45 000 dollar, mot cirka 50 000 dollar för en fyrhjulsdriven bil.