Fordon

Tesla Semi går nu att beställa (men konkurrensen har hårdnat)

Teslas vd Elon Musk och företagets ellastbil Semi. Foto: Tesla och TT
Teslas vd Elon Musk och företagets ellastbil Semi. Foto: Tesla och TT

Snart fem år efter att den presenterades går det nu att beställa ellastbilen Tesla Semi. Men mycket har hänt bland konkurrenterna under tiden. 

Publicerad

I december 2017 rullade den ut på scenen, Teslas mycket omtalade ellastbil Tesla Semi. Vd Elon Musk berättade att den får en räckvidd på upp till 800 kilometer. Omvärldens reaktioner lät inte vänta på sig – och Scania gjorde ett famöst uttalade om att den säkert blir bra att transportera chipspåsar med, men knappast kommer att klara tyngre transporter. 

Ursprungligen skulle produktionen av lastbilen dra igång 2019 men det löftet har Tesla tvingats flytta in i framtiden ett flertal gånger sedan dess.

Orderböckerna öppnar för Tesla Semi

Fyra och ett halvt år har nu gått sedan presentationen och för några dagar sedan öppnade Tesla orderböckerna för Semi.  

Räckvidden är fortfarande 480 respektive 800 kilometer, beroende på storlek på batteripack. På prislapparna i USA står det 150 000 respektive 180 000 dollar, vilket vid direkt valutakonvertering till kronor innebär ytterligare en nolla på slutet. En reservation kostar 20 000 dollar.

Produktion 2023?

Det framgår inte när leveranserna startar, men enligt information på Teslas årsstämma 2021 är förhoppningen att produktionen ska dra igång 2023. 

Världen har dock hunnits förändras ganska mycket på de snart fem år som har gått sedan Tesla presenterade Semi. Freightliner planerar att dra igång produktion av den elektriska trailerdragaren Ecascadia under året och så väl Volvo som Scania har sålt ellastbilar i flera år nu. Dessutom finns en rad uppstickare, bland andra svenska Einride som mot slutet av året vill ha 300 ellastbilar i drift.  

Hur ett företag som har vant sig vid att vara pionjär hanterar detta återstår att se.