Fordon

Tesla prioriterar celltillverkning i USA framför Tyskland

Tesla prioriterar celltillverkning i Texas framför Berlin. Orsaken ska vara fördelaktiga skattelättnader på andra sidan Atlanten. 

Publicerad

Den amerikanska biltillverkaren öppnade sin första europeiska fabrik i Grünheide utanför Berlin i mars i år. Gigafactory Berlin-Brandenburg, som den heter, tillverkar Model Y. 

Planen har även varit att Tesla ska börja tillverka litumjonceller i en intilliggade fabrik. Kapaciteten är angiven till 50 GWh per år, vilket kan jämföras med de 60 GWh som Northvolt i Skellefteå fullt utbyggd ska kunna tillverka. 

Men Tesla har nu pausat de tyska batteriplanerna, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Amerikanska skattelättnader

Anledningen sägs vara att Tesla har möjlighet att kvalificera sig för ett nyligen sjösatt amerikanskt stimulanspaket kallat Inflation Reduction Act (IRA). Den amerikanska regeringen ska till exempel ge 35 dollar i skatterabatt per kilowattimme battericell som produceras i USA.  

De kraftigt ökande energipriserna i Europa kan också vara en orsak, enligt WSJ.  

Tesla kommenterade uppgifterna på fredagen. Batteritillverkning i USA är prioriterad på grund av subventionerna, enligt bolaget. Men effekten blir snarast att fabriken i Texas ökar takten snabbare än först tänkt, medan det kommer att gå långsammare än beräknat i tyska Grünheide. Exakt när tillverkningen i Tyskland tidigare var tänkt att komma igång är oklart, men första kvartalet 2023 har nämnts i spekulativa ordalag, enligt Electrive.

Uppdaterad version: Artikeln är uppdaterad med kommentar från Tesla. En felaktig uppgift om att batterifabriken i Tyskland ännu inte börjat byggas är också borttagen.