Tesla: Batteriet tappar 10 procent kapacitet efter 32 000 mil

2021-08-13 16:18  
Den stora förlusten görs under den första halvan av sträckan, sedan planar tappet ut. Foto: Tesla

På mer än 32 000 körda mil ska företagets batterier bara tappa tio procent. Det hävdar Tesla för två av sina modeller.

Med tiden förlorar elbilarnas batterier en del av sin kapacitet – och därmed också räckvidd. Hur mycket beror bland annat hur många laddcykler som har utförts och hur stor del av dem som har gjorts med kraftfulla snabbladdare. Men en annan faktor är helt enkelt tid.

Nu hävdar Tesla att deras batterier bara tappar tio procent på 200 000 miles, rapporterar Electrek. Sträckan motsvarar över 32 000 mil, och tillverkaren räknar med att de flesta av deras fordon på USA-marknaden vid det laget är färdiga för att skrotas, I Europa ligger dock den förväntade livslängden i snitt på 150 000 miles – drygt 24 000 mil.

Större tapp i början

Datan bekräftar att tappet är större under den första halvan av sträckan, för att sedan plana ut under återstående 100 000 miles. Batteripackens storlek kan dock påverka hur snabbt förlusten kommer. Electrek har rapporterat om läckta data som avslöjade att Teslas batteri på 90 kWh tappade kapacitet i ett mycket högre tempo än batteripacket på 85 kWh.

Teslas löfte om tio procent gäller bara för två av bolagets bilar: Model S och Model X. Men när det kommer till batteripacket i Model 3 så hävdar Tesla att det är konstruerat för att klara en halv miljon miles – motsvarande mer än 80 000 mil. Och nästa generations batterier utlovas en kapacitet på 1 miljon miles – eller knappt 161 000 mil. 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt