Fordon

Teknikjättarnas varsel oroar ingenjörer i Västerås

Foto: Christian Rhen
Foto: Christian Rhen

Varsel och effektiviseringsprogram skapar oro bland ingenjörer i Västerås. Flera av stadens stora arbetsgivare är berörda.

Publicerad

I förra veckan varslade tågtillverkaren Bombardier 300 anställda i Västerås om uppsägning. Av de varslade är 250 tjänstemän.

Och den här veckan kom besked från ABB att företaget ska genomföra ett effektivitetsprogram som bland annat berör hr-, ekonomi- och inköpsavdelningen i Västerås. Programmet innebär att vissa funktioner flyttas till Tallinn och Krakow.

– Vi jobbar nogsamt med hur det här ska se ut, i nära dialog med de fackliga. Vårt mål är att klara det här utan varsel. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige till tidningen VLT.

För ett år sedan meddelade dessutom ABB att monteringen av lågspänningsmotorer flyttas från Västerås till Polen och Finland vilket berör 200 personer.

Ett tredje orosmoln är vad som händer inom Alstom efter att företaget köpts upp av General Electric. Enligt uppgifter till VLT kan Alstoms 100 anställda i Västerås komma att beröras.

– Vi har inlett en diskussion kring vissa förändringar i strukturen för att den ska passa in i General Electrics struktur. Det här pågår i hela Europa, säger Hans Enocson, Nordenchef för General Electrics, till vlt.se.

Diskussioner pågår med berörda fack, framför allt Sveriges ingenjörer samt Unionen, men Hans Enocson vill inte uttala sig om några eventuella varsel enligt VLT.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!