Tårfylld Elon Musk: jag jobbar 120 timmar i veckan

2018-08-17 10:31  
Elon Musk. Foto: AP Photo/Evan Vucci/TT

Om du tycker att Elon Musk haft ett tufft år tänker han inte protestera. I en stor intervju med New York Times kan Tesla-grundaren inte hålla tårarna tillbaka. ”Det har varit olidligt”.

Intervjun kommer en vecka efter att Musk utan förvarning twittrade att han funderade på att ta Tesla från börsen. ”Överväger avnotera Tesla vid 420 dollar. Finansiering säkrad.”

Musk berättar för New York Times att han satt i sin Tesla Model S, på väg till flygplatsen, när han publicerade tweeten. Den kom mitt i den pågående handeln och som en stor överraskning för både styrelse, aktieägare och medarbetare. På mindre än en och en halv timme efter utspelet hade aktien stigit med 7 procent varpå den tillfälligt handelsstoppades. När Nasdaq-börsen stängde hade aktien stigit med 11 procent.

Den amerikanska finansinspektionen granskar för tillfället vad Teslas styrelse hade för kännedom, om någon, kring Elon Musks planer på att avnotera Tesla. Parallellt med den granskningen pågår en om huruvida Tesla mot sina investerare inte varit öppna med produktionsproblemen med Model 3.

Elon Musk återupprepar i New York Times-artikeln att han med ”finansiering säkrad” syftade på en potentiell investering från Saudiarabiens investeringsfond. Ett möte mellan representanter från båda parter ska ha ägt rum 31 juli. Men två icke namngivna personer med kännedom om mötet säger till New York Times att den saudiska fonden inte åtagit sig att plöja ner några pengar i Tesla.

Avnoteringstweeten är bara en av flera som väckt uppmärksamhet på senare tid. Den mest omdömeslösa kom tidigare i sommar, när Elon Musk kallade en av de dykare som hjälpt till vid räddningsinsatsen i grottan i Thailand för pedofil. Han har både raderat inlägget och bett om ursäkt, men en del styrelsemedlemmar är enligt New York Times bekymrade över Musks hantering av sociala medier.

De är också bekymrade över Musks bruk av sömnmedel med zolpidem, en bensodiazepinliknande substans. Tesla-grundaren själv uppger att han den senaste tiden jobbat 120 timmar i veckan och att han inte sedan 2001 haft längre semesterperioder än en vecka.

– Det fanns perioder när jag inte lämnade fabriken på tre eller fyra dagar. Jag gick inte utomhus. Det här kommer på mina barns bekostnad. På mina vänners bekostnad.

När han fyllde 47 i juni var han på jobbet hela dygnet. När hans bror, Kimbal, gifte sig nyligen stannade Musk till som hastigast. New York Times skriver att när Musk talar om det här under intervjun blir han tårfylld och då och då har svårt att få fram orden.

– Det här året har varit det mest smärtsamma i mitt liv. Det har varit olidligt.

Peter Ottsjö

Mer om: Tesla Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt