Sveriges utsläpp har minskat med 10 procent

Stora delar av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från transportsektorn. Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Sveriges koldioxidutsläpp har minskat med 10 procent under hela 2020 till följd av coronapandemin, enligt beräkningar. Minskningen var som störst under pandemins inledning – men de dagliga utsläppen är nästan tillbaka på samma nivåer som i fjol.

Antalet vägtransporter och flygresor har sjunkit kraftigt i stora delar av världen under coronapandemin, som i en förlängning har inneburit en minskning av koldioxidutsläpp från förbränningsmotorer.

Internationella forskningsprojektet Global Carbon Project konstaterar att Sveriges utsläpp sjönk med omkring 25 procent under april, och att de under helåret 2020 har minskat med 10 procent, enligt ett pressmeddelande.

Sjönk 7 procent globalt

"Utsläppen väntas sjunka nästan lika mycket i Sverige som i EU, trots färre restriktioner. Den huvudsakliga anledningen är att många av Sveriges utsläpp kommer från transportsektorn, som påverkas mer än andra sektorer av den minskade rörligheten", säger klimatanalytikern Erik Pihl i pressmeddelandet.

Läs mer: Koldioxidsugen på Island blir störst i världen

Utsläppen i hela världen beräknas ha minskat med 7 procent under helåret, med 11 procent i EU och med 12 procent i USA.

Nedgången verkar dock ha stannat av. Global Carbon Project skriver att de globala koldioxidutsläppen per dag nästan är tillbaka på samma nivåer som i slutet av 2019.

Liten minskning i Kina

"Stora delar av världen går nu igenom en andra våg i covid-19-pandemin, men de dagliga utsläppen är inte i närheten av att minska lika mycket i den andra vågen som under de första nedstängningarna", säger forskningsledaren Glen Peters i pressmeddelandet.

Läs mer: Stråk av optimism i ny klimatrapport

Kina, som står för mer än en fjärdedel av de globala koldioxidutsläppen, beräknas ha minskat sina utsläpp med endast 1,7 procent under 2020.

Prognosen för utsläppen under 2020 baseras på fyra separata studier, enligt Global Carbon Project.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Mer om: Sverige Utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt