Fordon

Svenskar lanserar elcykel – för 45 000 kronor

De sålde Nishiki men kan inte få nog av cyklar. Idag lanserar Göteborgsbolaget därför en exklusiv elcykel som bara tillverkas i 99 exemplar.

Publicerad

Rickard Ölander och Linus Lindgren har lagt ner en betydande del av sina liv på företaget Unicykel, mest känt för varumärket Nishiki. 2015 bestämde de sig för att sälja hela verksamheten till ett danskt bolag.

Men tanken på att dra igång något nytt började så smått gry.

- Jag har även jobbat som konstnär och i samband med det ritat cyklar till kunder. För drygt ett år sedan träffade jag och Linus Charlotte (Askari, reds. anm) som vi kände sedan tidigare, säger Rickard Ölander, vd för Meter Bikes.

Charlotte Askari är art director och jobbar även deltid på intresseorganisationen Vätgas Sverige. Tillsammans började de dra upp riktlinjer för hur ett gemensamt projekt skulle kunna se ut.

- Vi konstaterade att om vi nu ska börja göra cyklar igen ska det vara något vi verkligen älskar och vill ha, säger Rickard Ölander.

Batteri på 518 Wh

Arbetet har nu mynnat ut i elcykeln Nite som lanseras på onsdagseftermiddagen i Göteborg. Nite är en hybrid, det vill säga en blandning av mountainbike och pendlarcykel. Den är elektrifierad med prylar från Shimano: ett batteri på 518 Wh samt en mittmonterad motor, något som har blivit allt vanligare men som också betingar ett högre pris.

Priskänslighet är oavsett ingen parameter som tycks ha stått högst på priolistan vid utvecklingen av cykeln. Den kommer endast att byggas i 99 exemplar, får handpolerade svetsfogar och marknadsförs som "helt utan kompromisser". Priset blir 45 000 kronor.

- Men tittar man på specifikationerna blir det här en, inom citationstecken, prisvärd cykel. Vi gör den som ett konstprojekt, det finns bara 99 stycken. Vi kommer också att hålla en hög servicenivå i allt från leverans till reparationer, säger Rickard Ölander.

Tillverkas i Asien

Design och konstruktion sker i Sverige men tillverkningen är förlagd till Asien. Ramen är till exempel helt egenutvecklad. Cyklarna kommer mer eller mindre färdiga till Göteborg men genomgår därefter en hel del handpåläggning för att resultatet ska bli som önskat.

- Allt måste finjusteras, säger Rickard Ölandet och nämner särskilt kablaget.

Det var inte givet från början att Meter Bikes första fordon skulle bli en elcykel. Därför är det inte givet att nästkommande hoj blir elektrifierad. Rickard Ölander, påtagligt laddad inför kvällens lansering, svarar så här på frågan vad som blir nästa lansering för företaget.

- Vi har massor av planer men vill egentligen inte precisera oss närmre. Det är inte givet att det blir en elcykel, men låt mig återkomma om ett par månader.

Specifikationer: Meter Nite

Upplaga: 1-99

Ram: Meter NITE handpolerad aluminiumram

Elsystem: Shimano STEPS E8000 MTB

Batteri: Shimano BT-E8035, 518 Wh

Växelpaket: Shimano SLX 1x12 växlar

Belysning: Supernova M99 Pure

Gaffel: Aluminium, hydroformad

Däck: Schwalbe G-One Speed, 50x622

Cykeln kommer i två ramstorlekar, Medium och Large.