Fordon

Supersport i begränsad upplaga

Förhandsvisning av Lexus LFA på onsdagen inför bilmässan i Tokyo
Förhandsvisning av Lexus LFA på onsdagen inför bilmässan i Tokyo

Fjärran från de bränslesparande resonemang Toyota annars brukar lyfta fram presenterar företaget nu en extrem supersportbil.

Publicerad

Under lyxmärket Lexus premiärvisade idag Toyota supersportbilen LFA. En bil som bara ska tillverkas i 500 exemplar och som får en prislapp i Europa på 395150 euro, i svenska kronor 4086029.

Toyota tar till tekniska lösningar som man annars bara hittar hos rena racerbilar. Exempelvis har V10-motorn på 4,8 liter torrsumpssmörjning för ett kompakt motorbygge som ger låg tyngdpunkt. Olje- och vattenpump ligger bakom motorn.

För motorbygget har man använt olika lättmetaller som aluminium, magnesium och titan.

Tyngre komponenter som motor, växellåda och bränsletank har placerats inom hjulbasen för en balanserad viktfördelning. Lättare komponenter som kylare och elfläktar har placerats bakom bakaxeln.

För karossbygget har konstruktörerna valt kolfiberarmerad plast. Konstruktionen ska därmed ha blivit 100 kg lättare än om valet hade fallit på en aluminiumlösning.

Den kompakta V10-motorn, som specialbyggts för LFA, ger 90 procent av sitt maximala vridmoment i varvtalsområdet 3700 - 9000 rpm. Maxeffekten ligger på 412 kW (560 hästkrafter) och vridmomentet på 480 Nm. Accelerationen till 100 km/h går på 3,7 sekunder, toppfarten anges till 325 km/h.

Förhandsbeställningar på bilen tas upp från och med idag. Tillverkningsperioden sträcker sig från december 2010 till december 2012.