Fordon

Studenternas vindtunnel fick stöd av Saab

Flygteknikstudenterna vid Bromma gymnasium tog undervisningen i egna händer och byggde en unik vindtunnel i klassrummet.

Publicerad

Enes Ziga, civilingenjör och lärare i flygteknik vid Bromma gymnasium ler stolt. Framför sig har han 15 nykläckta studenter på teknikprogrammet med flyginriktning, som själva modulererat och konstruerat en fungerande vindtunnel.

Ungefär mitt på tunneln sitter en upplyst testkammare i frostat plexiglas. Och när en elev öppnar klassrumsfönstret och startar en fläkt i ena änden sugs luft ut genom tunneln.

I andra änden – i luftinloppet – finns en inbyggd liten rökmaskin (eleverna använde en sådan som används på diskon...). Med hjälp av röken kan man därmed se hur luft flödar laminärt (linjeformat) som vita strimmor förbi en liten vit plastvinge inne i kammaren.

– Ser ni hur luften viker av strax innan den träffar vingen?, frågar Knut Övrebö, chef för framtida luftsystem inom försvarskoncernen Saab som bidragit med 15 000 kronor till bygget.

– Vi blev imponerade av deras ansökan så vi sa ja.

Initiativet att bygga en vindtunnel kom från eleverna, men uppmuntrades av läraren Enes Ziga. Syftet är att visualisera strömningsdynamiken.

– Er vindtunnel bjuder in till att förstå och mecka med. Det är jättebra att göra något utöver läroböckerna, säger Knut Övrebö, när klassen demonstrerar funktionen.

Eleverna har under de två senaste terminerna tvingats lösa utmaningar som de annars inte skulle ha gjort. Som att koppla upp det som händer inuti testkammaren till en dator. Värden som lufttryck, motstånd, vindhastighet (6-10 m/s) och anfallsvinkel överförs via en programmerad dynamo och en usb-sladd till en mjukvara.

Vindtunneln kommer nu att bli kvar i klassrummet för att kunna användas av fler flygteknikstudenter så småningom.

–  Genom att kunna se det här med anfallsvinklar kommer man verkligen kunna förstå bättre, säger studenten Casimir Leminaho.

Gilla Ny Teknik på Facebook