Fordon

Största motortillverkaren kör utan förare i fabriken

Audi och moderbolaget VW siktar på att digitalisera tillverkningen så långt det går. Foto: Audi
Audi och moderbolaget VW siktar på att digitalisera tillverkningen så långt det går. Foto: Audi

Audi Hungary har en rad självkörande fordon i fabriken. Nu har de lagt till en ny robot som kan bära upp till fem ton motordelar på en gång.

Publicerad

Med en rad av Volkswagenkoncernens bilmärken som kunder är Audi Hungary världens största motortillverkare. VW har flaggat för att digitalisering av bolagets anläggningar står högt på agendan, och som en del i detta har man nu satt en ny typ av förarlösa transportfordon i drift på fabriksgolvet i Ungern. Det skriver Audi i ett pressmeddelande.

Det är ett samarbete med tyska Jungheinrich som tillverkar truckar och logistiksystem. De sex robotarna står till tjänst vid den del som tillverkar fyrcylindriga tvålitersmotorer, vars produktionslina ständigt tar emot delar från fabrikens logistikområde. Systemet kan transportera föremål som väger fem ton.

Totalt kör varje robot en sträcka på mer än 1 kilometer, med 57 hållplatser. 50 av stoppen görs alldeles intill produktionslinan. vilket inte är en helt okomplicerad miljö. Fordonen har lasernavigering som backas upp av reflekterande ytor strategiskt utplacerade på utvalda objekt, och lösningen ska ge en millimeterprecision.

När robotarna har lämpat av sina motordelar så tar de med sig emballage ut ur fabriken. De är dock inte ensamma i sin genre. Audi Hungary har i dagsläget 60 självkörande fordon i sin motorproduktion, exempelvis vid tillverkningen av elektriska drivlinor.