Största biltaket i plast med värmeskydd

2015-01-15 11:19  

Webasto har tagit fram det största biltaket i polykarbonat som även innehåller en ir-absorbator. Taket väger hälften mot ett glastak.

Genom att använda polykarbonat i taket får tredje generationen "Smart fortwo" en ljus interiör samtidigt som vikten halveras jämfört med om man använt glas. Plasttaket har ytan 1, 2 kvadratmeter och väger 9,8 kg.

Problemet är att dessa genomskinliga glastak släpper in mycket solvärme vilket får bilens klimatanläggning att jobba för högtryck.

För att komma tillrätta med den nackdelen använde sig Webasto av en polykarbonat från Bayer, som integrerat ir-absorbatorer i granulatet vid tillverkningen av denna polykarbonat kallad Makrolon AG2677.

Med den lägre vikten jämfört med glas minskar inte bara totalvikten i bilen, utan även tyngdpunkten, vilket ger bättre vägegenskaper.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt