Fordon

Storebror ser hur du kör

Chipjätten Intel, som står bakom bredbandstekniken Wimax, har tagit utvecklingen av den uppkopplade bilen ett steg vidare och lagt in 'en svart låda' som avslöjar allt om färden och föraren. Foto: Intel
Chipjätten Intel, som står bakom bredbandstekniken Wimax, har tagit utvecklingen av den uppkopplade bilen ett steg vidare och lagt in "en svart låda" som avslöjar allt om färden och föraren. Foto: Intel
Intels intelligenta Smart-bil lagrar all information om färden och föraren. Foto: Intel
Intels intelligenta Smart-bil lagrar all information om färden och föraren. Foto: Intel
Alcatel-Lucents uppkopplade Toyota Prius. Foto: Alcatel-Lucent
Alcatel-Lucents uppkopplade Toyota Prius. Foto: Alcatel-Lucent
GM:s kommande laddhybrid Chevy Volt kommer att bli en 'connected car'. Foto: GM
GM:s kommande laddhybrid Chevy Volt kommer att bli en "connected car". Foto: GM

Det spelar ingen roll vad du säger till polisen. Den svarta lådan i din intelligenta framtidsbil avslöjar obönhörligen hur fort du kört och hur bra du kört. Och det påverkar din försäkringspremie.

Publicerad

Det är chipjätten Intel som monterat in en ”svart låda” i en elversion av den europeiska  minibilen Smart, som kopplats upp med bredbandstekniken Wimax 4g mot internet.

Den nya tekniken visades upp på Intel Research Day i Kalifornien i somras och väckte genast en rad frågor om storebrorssamhället.

Den svarta lådan i bilen registrerar all information om bilens fart, rattrörelser och inbromsningar och till och filmar både inuti och utanför bilen, rapporterar tidningen Telegraph.

All den här informationen sänds omedelbart till polisen och försäkringsbolaget över internet om det inträffar en olycka.

Då spelar det ingen roll om du försöker ge en snällare versionen av händelsen. Allt finns inspelat och försäkringsbolaget kan styra försäkringspremien efter den informationen.

Det är inte bara Intel som arbetar med idén om den uppkopplade bilen.

Den fransk-amerikanska telekomjätten Alcatel-Lucent demonstrerade i somras en uppkopplad Toyota Prius under den pågående världsutställningen i Shanghai.

I alla projekten med internetuppkopplade bilar handlar det om att bilen kan förses med information över internet.

I Alcatel-Lucents projekt är det den nya mobila bredbandstekniken Lte som används medan Intel naturligtvis slår ett slag för sin egen bredbandsteknik Wimax 4g.

GM:s kommande prestigeprojekt, elbilen Chevy Volt, klassas också som en "connected car" med all den intelligens som kan tillföras bilen med hjälp av internet.

Med mobiltelefonen ska bilägaren kunna låsa bilen, sätta på larmet, sätta på motorvärmaren, kolla oljan och till och med starta bilen.

Och bilen själv blir intelligent och kan hålla rätt avstånd till andra bilar, varna föraren när färden börjar bli farlig och automatiskt rapportera skador på vägen till rätt myndighet.

Man talar till och med om att bilen självt tar över körningen om den bedömer att föraren är alltför vårdslös och inte bedöms vara tillräckligt pålitlig.

Se video från Intel Research Day här.

Se video från Alcatel Lucents uppkopplade Prius.