Storbritannien förbjuder bensinbilar från 2040

2017-07-26 12:58  
Om drygt 20 år försäjningen av diesel- och bensinbilar ett minne blott i Storbritannien. Foto: Grant Falvey/LNP/REX

Storbritannien förbjuder försäljningen av bensin- och dieselbilar från 2040 för att bekämpa luftföroreningar, rapporterar flera tidningar.

Regeringen kommer att berätta om åtgärden under onsdagen. Men enligt The Guardian planerar den brittiska regeringen att satsa tre miljarder pund – motsvarande drygt 32 miljarder kronor – på en ny miljöstrategi för renare luft.

Satsningen omfattar bland annat en ny på fond på 1 miljard pund för investeringar i utvecklingen av fordon med lägre koldioxidutsläpp. I samma fond är också närmare 100 miljoner pund öronmärkta  för att vidareutveckla landets infrastruktur av laddstationer för elfordon.

En annan fond på 255 miljoner pund ska hjälpa landets kommuner att minska utsläppen. Detta genom eftermontering av avgasreningssystem på bussar och omprogrammering av städernas trafikljus, till exempel.

Beskedet från Storbritannien kommer bara några veckor efter att Frankrikes nye president Emmanuel Macron meddelade att landet stoppar försäljningen av diesel- och bensinbilar från 2040.

Liknande förbud diskuteras även i Nederländerna och Tyskland, skriver The Verge.

I början av året kom beskedet att Oslo stoppar diselbilar i stadstrafiken. Oslo har länge kämpat med sin dåliga luftkvalitet, som är en av Europas sämsta.

(Rättad version, tidigare angavs summor i euro i stället för pund)

Kalle Wiklund

Mer om: Fossilbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt