Fordon
Start för studenternas nya Formel-1-säsong
I går kväll visade Chalmers upp sina nya Formula Student-bil CFS11. Chalmers är därmed först ut av årets fyra svenska Formula Student-bilar.
Chalmers i Göteborg är det tekniska universitet som hållit på längst i Formula Student-cirkusen, ända sedan år 2002.
Bästa placering för en Chalmersracer är en sjundeplats på Silverstonebanan i England 2003 med CFS3.
Årets bil är den tionde i ordningen för Chalmers Formula Student-team och det blev varma applåder från de närmare hundra åskådarna när den mörkblå racern CFS11 avtäcktes på tisdagseftermiddagen.
- Vi har lagt ribban högt för den kommande säsongen. Målet är att vi ska placera oss bland de tio bästa på tävlingarna på Silverstone i England och på FSAE Italy, som hålls på Varano de' Melegari i strax utanför Modena i Italien, säger Johan Ingvarsson i tema CFS11 till Ny Teknik.
Nu väntar en lång period av tester av själva bilen och förberedelser för den affärsmässiga presentationen av projektet.
Formula Student handlar om att konstruera och bygga en ensitsig racerbil, tävla med den i fem olika klasser och "sälja in" konstruktionen inför en jury som ska bedöma hur produktionsfärdigt konceptet är samt teamets förmåga att marknadsföra och hålla ihop projektet.
KTH Racing i Stockholm har också hållit på länge, men inte lika länge som Chalmers. KTH Racing håller på för fullt att få klar sin elbil R8E som man ska tävla med på Hockenheimbanan i Tyskland i början av augusti.
R8E är egentligen en eldriven version av förra året bil R7.
Reglerna säger att studenterna måste bygga en helt ny bil inför varje Formula Student-säsong, men KTH:arna blev inte klara med R7:an i tid och får därför räkna den som en ny bil i år.
- Vi har byggt R7:an för två olika drivlinor – förbränningsmotor och elmotor. Vi byter helt enkelt ut bakpartiet på R7 och får R8E, säger Martin Ljung i KTH Racing till Ny Teknik.
R8E ska tävla i elbilsklassen på Hockenheimbanan i Tyskland i början av augusti.
- Sedan stannar vi kvar i Europa bygger om bilen till etanoldrift och tävlar i Ungern två veckor senare, säger Martin Ljung.
KTH Racing är det svenska lag som fått den hittills bästa placeringen i Formula Student – trea i England 2005 med bilen R2. Året innan fick KTH:s R1:a pris för bästa nykomling på Silverstone.
Luracing på Lunds tekniska högskola gjorde bra ifrån sig på Silverstone med förra årets bil LUR4, en parallellhybrid med både förbränningsmotor och elmotor.
LUR4 var så bra att man tidigare i våras åkte till USA och tävlade i Formula Hybrid International Competition.
Där blev det överlägsen seger på teknisk design, elektronikingenjörernas framtidspris och en tredjeplats totalt.
Men till Silverstone den 13-15 juli i år måste man ha en ny bil- Och snart är den klar att visas upp – LUR5 med ännu mer kolfiber som gör att den kommer att väga under 190 kilo.
Motorn är en Honda CBR600, samma modell som vi använt tidigare på LUR2 och LUR3. Den ger i nuläget drygt 85 hästar, cirka 65 kW, rapporterar Erik Osvaldsson från Luracing.
Och i Karlstad lägger Clearriver Racing sista handen vid din fjärde bil i ordningen. Den ska också tävla på Silverstone i juli.
En månad senare är Karlstad värd för Baltic Open, som är en ren nöjestävling för de nordiska, baltiska och nordtyska lagen. Då handlar det bara om att tävla på banan. Alla andra moment som handlar om bilbyggandets affärer lämnar man åt sidan.
Det gick bra för Clearriver Racing förra året - en andra plats i accelerationstestet på Silverstone och en första plats i samma test på Baltic Open-tävlingarna i Tallin.
- Målet med året är att ta projektet ett steg till genom att bygga en lättare bil med starkare motor, skriver Clearriver Racing på sin hemsida.
Luleå tekniska universitet LTU har valt bort Formula Student och koncentrerar sig på snålbilstävlingarna Shell Eco Marathon där man haft framgångar med stadsbilen Baldos och prototypbilen Skilzi.