Spana in elplanet Eagle

2017-04-25 10:21  

Att kombinera friheten och hastigheten av ett flygplan med lättillgängligheten av en bil har länge varit en dröm. Snart kan den drömmen vara sann.

Drönarfordon och flygbilar är hett. Många olika företag, inte minst Airbus håller på att försöka utveckla ett fungerande koncept. Alltså ett flygfordon som kan ersätta bilen för vardagsbruk

Men nu har ett litet tyskt företag lyckats med ett rejält kliv framåt och deras VTOL-uppfinning är äkta Sci-fi.

Företaget baserat i München heter Lilium Aviation och de har genomfört jungfrufärden med sitt helelektriska personflyg. Planet, kallat Eagle, är en tvåsitsig prototyp och detta klarade av vertikal start samt en serie komplexa manövrar – däribland växlingen från ”svävarläge” till vingbaserad flygning.

Eagle, som är helelektriskt, har en topphastighet på 300 km/h och ska klara sig 300 km på en laddning.

Med premiärflygningen har Lilium nu visat att deras teknik håller för att skalas upp och målet är nu att skapa en femsitsig produktionsmodell.

Läs mer:

Läs mer: Boeing satsar på batteridrivna passagerarflygplan

Seriebygget är tänkt som taxi eller för organisationer som Uber och i ett exempel lyfter företaget fram att en transport från New York-flygplatsen JFK in till Manhattan skulle vara avklarat på fem minuter – istället för de 55 min det tar i dagsläget.

Så när kommer man kunna beställa sig en resa med ett Lilium-plan? 2019 kommer företaget ha kommit så långt att man börjar testa bemannade flygningar. Lilium räknar med att 2025 så ska teknik – och inte minst lagstiftningen vara på plats för att man ska kunna släppa kommersiella produkter.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt