Spacex första Starship-prototyp har gått i bitar

2019-11-21 09:44  
Skärmdump från en video som togs under Spacex marktester. Toppen på rymdfärjan ska ha flugit över 100 meter upp i luften. Foto: LabPadre/Youtube

Toppen på rymdfärjan flög i luften under ett trycktest. ”Ingen skadades, och det var inte ett stort bakslag”, säger Spacex.

Det blev dramatiska bilder när Spacex körde en serie marktester på sin nya rymdfärja Starship i Texas under onsdagen. Vid ett trycktest gick något snett och toppen på raketen flög av och sköts över 100 meter upp i luften.

Men olyckan ska inte sätta några käppar i hjulet för utvecklingen av rymdfärjan, som på sikt ska användas för Spacex bemannade expeditioner till Mars.

”Syftet med dagens test var att trycksätta systemen till max, så utkomsten var inte helt oväntad. Ingen skadades, och det var inte heller ett stort bakslag”, skriver Spacex i en kommentar.

Läs mer: Bekräftar: Då vill Spacex landa på månen

Under testet ska Spacex ha provat att fylla metan- och syretankarna med vad som förmodligen var flytande syre eller flytande kväve, enligt nyhetssajten Nasa Spaceflight.

Den nu trasiga prototypen är den första av flera fullskaliga, och kallas för Starship Mk1. Ursprungligen skulle Spacex även göra flygtester med Mk1, men efter olyckan har de planerna skrotats. Istället kommer fokus att ligga på att bygga och utveckla nya iterationer av raketen. Tillverkningen av Mk2 och Mk3 ska redan vara på gång.

Spacex vd och grundare Elon Musk säger själv att det är dags att gå vidare till en annan design, men menar ändå att Mk1 har varit ett viktigt steg på vägen.

Simon Campanello

Mer om: SpaceX Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt