Fordon

Smarta truckar ska serva jättesjukhuset

Trucken kan till exmpel transportera tvätt. Foto: Jörgen Appelgren
Trucken kan till exmpel transportera tvätt. Foto: Jörgen Appelgren
Trucken har via vagnens rfid-tagg fått information om vart den ska och väljer därefter en av de inprogrammerade rutterna. Den rör sig i 1,6 meter per sekund mot målet. Foto: Jörgen Appelgren
Trucken har via vagnens rfid-tagg fått information om vart den ska och väljer därefter en av de inprogrammerade rutterna. Den rör sig i 1,6 meter per sekund mot målet. Foto: Jörgen Appelgren
Albert Cumri. Foto: Jörgen Appelgren
Albert Cumri. Foto: Jörgen Appelgren
Elisabeth Ström. Foto: Jörgen Appelgren
Elisabeth Ström. Foto: Jörgen Appelgren
Nicholas Fernholm. Foto: Jörgen Appelgren
Nicholas Fernholm. Foto: Jörgen Appelgren

De självkörande truckarna spelar en viktig roll i det nya sjukhusets logistik. De får information om nästa körning, hittar själva fram och har egna hissar.

Publicerad

Första delen av jättesjukhuset Nya Karolinska Solna kommer att tas i drift under året och då ska 14 av de totalt 29 självkörande truckarna börja sina jobb. Därför trimmas de så kallade AGV:erna in.

– Detta blir ett mycket effektivt transportsystem som i förlängningen ger sjukvårdspersonalen mer tid för vård, säger Nicholas Fernholm, logistikutvecklare på företaget Coor Service Management.

På Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge har AGV:er funnits sedan 2008, men i Solna blir det en annan teknisk lösning. Huddinges ser mer ut som gaffeltruckar medan Solnas mer är som halvmeterhöga kompakta vagnar. Och de nya truckarna har funnits med i planen sedan man började rita sjukhuset. Det innebär att de har fått egna utrymmen, egna korridorer och egna hissar där inga människor rör sig. Fast om någon ändå kommer i vägen känner roboten av det med hjälp av en skanner.

– Du står i vägen, var vänlig flytta på dig, säger trucken till Skanskas logistikmanager Chris Sabel som ställt sig i vägen.

I Huddinge navigerar truckarna med hjälp av reflektorer på väggarna. Nya Karolinskas är smartare. I den stora öppna ytan på bottenplanet får de visserligen navigeringshjälp av lasersignaler från taket. Men annars hittar de själva rätt. De har en karta med möjliga rutter i sitt minne och känner sedan av konturer som väggar.

– Alla rutter finns uppmappade men de lär sig också efter hand. De har en skanner bak och en fram, som de läser av omgivningen med och jämför mot kartan i minnet, förklarar Albert Curmi, som jobbar med driftsättning på Skanska.

Leverantörerna av varor, exempelvis textilier, lämnar materialet på gallervagnar. Varje vagn är försedd med en rfid-tagg. Med taggen finns information om vad som finns på vagnen och vart på sjukhuset det ska. När trucken kör under vagnen för att hämta den läser den av taggen och tar på så sätt emot en order om vart den ska köra.

Truckarna rör sig i en hastighet av 1,6 meter per sekund. När en truck lämnat av en vagn stannar den för att tänka efter vilket av kommande transportuppdrag som är närmast och vilken order just den trucken ska ta.

– NKS är första sjukhus i Sverige med det här systemet men det är en beprövad teknik, säger Elisabeth Ström, projektledare på Karolinska.

AGV:erna har levererats av tyska MLR. Systemet finns redan på sjukhus i Tyskland samt på St. Olavs sjukhus i norska Trondheim. Dessutom används AGV:er med samma teknik inom industrin.

På Nya Karolinska kommer det  att finnas en omlastningsstation som är manuellt bemannad. Där packas olika material om för att nå ut till avdelningarna. Varje plagg finns registrerat och ingen behöver hålla reda på lager eller beställningar, det har systemet redan koll på.

– Därmed finns också en bra möjlighet till spårbarhet, man vet förbrukning, vilka storlekar av kläder som går åt på olika avdelningar och så vidare, säger Elisabeth Ström.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Nya Karolinska är Sveriges största byggprojekt

  • AGV står för Automated guided vehicles, det vill säga automatiskt styrda fordon.
  • Det finns olika tekniker för att styra AGV:er, exempelvis med magnetslinga eller reflektorer på väggarna. På NKS är rutterna inlagda, trucken lär sig efter hand och med hjälp av skanner fram och bak känner den av konturer av exempelvis väggar.
  • De 29 AGV:erna på NKS är uppkopplade via wifi.
  • Varje dygn utför truckarba 1600 transporter. Bland dessa fins transport av 3,5 ton tvätt av 150 nytvättade och fullastade städvagnar.
  • Nya Karolinska Solna (NKS) är ett nytt sjukhus som håller på att byggas i Solna.
  • Hela sjukhuset ska vara klart 2018, men redan i år kommer vissa avdelningar att öppna.
  • Nya Karolinska sjukhuset är det största ensklida projektet inom svensk sjukvård och landets största byggprojekt. Det kommer att kosta 52 miljarder kronor över 30 år.
  • Skanska kommer att finansiera, bygga och driva sjukhuset. Byggbolaget tar i sin tur in andra företag exempelvis Coor Service Management för servicekläder.