Fordon
Smarta gatlyktorna dimmas när de inte behövs
Foto: Kjell Wold / Statens vegvesen
Landsväg 155 i Buskerud är unik. Där har kommunen satsat på smarta gatlyktor. På en niokilometerssträcka dimmas belysningen då vägen inte är trafikerad.
Tänk dig alla tusentals gatlyktor som i onödan står och skjuter ut ljus i mörkret. Lampor som lyser upp enslig asfalt och kWh som brinner i väntan på nästa bil. I vårt västra grannland ville man ta itu med slöseriet, och i ett nytt pilotprojekt testar man hur dimbara gatljus påverkar trafiken.
Teststräckan längs med norska Tyrifjorden är på nio kilometer och där har 220 lyktstolpar försetts med ett system som automatisk dimmar ljuset till 20 procents styrka då det är tomt på vägarna. Tekniken är enkel och består i att stolparna har försetts med radar som övervakar vägen – och när en bil närmar sig så slås full effekt på.
Systemet installerades i oktober i fjol och redan den första månaden märkte man av hur stor effekt det gav. I 76 procent av tiden så var ljuset dimmat, och stolparna hade sparat 2 100 kWh i veckan. Givet att det fortsätter i samma takt räknar man med att hela investeringen är avbetalad på 4,5 år.
Nästa steg är att man nu även ska testa att minska ljuset när det är full styrka för att spara ytterligare pengar.
Med tanke på hur många mil det rör sig om kan systemet vara intressant på väldigt många sträckor även i Sverige. Och förutom att det är energibesparande – så minskas även ljusföroreningen.