Fordon

Sjö-drönaren ska flyga varorna till halva priset

Drönaren ska kunna frakta nio ton skrymmande varor mellan kontinenterna, och landa på vattnet. Enligt Natilus kommer farkosten halvera fraktkostnaden jämfört med en Boeing 747 – och vara 17 gånger snabbare än ett fraktfartyg.

Publicerad

Uppstartsföretaget från Kalifornien tror sig kunna revolutionera globala transporter. Natilus lösning är en ”godsdrönare”. Den enmotoriga farkosten ska kunna bära en last på nio ton och landa autonomt på vattenytan.
Innovatörerna hävdar att den kommer halvera fraktkostnaden jämfört med en Boeing 747 – samtidigt är drönaren 17 gånger snabbare än det genomsnittliga fraktfartyget. Idén till konceptet kom när Natilus-grundarna arbetade med tidigare projekt.

– Vi höll på med utveckling i USA och tillverkning i Asien – och vi hade hela tiden behov av att skeppa produkter snabbare än vad fartyg kunde klara av. Samtidigt var kostnaderna för flygfrakt allt för höga, vilket kapade vinstmarginalen på de produkter som vi försökte sälja. Under två är tänkte vi på problemet, och vi kom fram till att den bästa lösningen var att bygga en drönare, säger Natilus vd Aleksey Matyushev till Freightwaves.com.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här