”Självkörande” barnvagn som inte får köra barn prisad på CES

Behöver du släppa barnvagnen för att hämta en barnvagn? Då är Glüxkind Ella något för dig. Foto: Skärdump/Glüxkind
Behöver du släppa barnvagnen för att hämta en barnvagn? Då är Glüxkind Ella något för dig. Foto: Skärdump/Glüxkind

En elektrisk drivlina hjälper till att köra barnet uppför backar och över ojämn terräng. Men för att kunna använda barnvagnens självkörande funktion så får det inte finnas något barn i den.

Publicerad

Det går för tillfället sisådär med att få bilarna att bli självkörande. Det har inte hindrat en kanadensisk startup från att nu lansera en "självkörande" barnvagn.  

Bolaget Glüxkind Technologies belönades nyligen med ett hedersomnämnande för barnvagnen Ella vid konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas. Det fick visserligen hundratals andra bolag också. 

Elmotorer på bakhjulen ger hjälp i uppförsbackar och ojämn terräng. Motorerna kan även bromsa vagnen i nedförsbacke. Batteriet uppges räcka i åtta timmar och tar fyra timmar att ladda.

En hake

Utöver elektrifiering har barnvagnen även självkörande funktioner. Sensorer och elektronik ser till att barnvagnen stannar i till exempel en nedförsbacke om det inte finns någon förälder direkt bakom.

Men det finns en ganska stor hake. Det går inte att använda barnvagnens självkörande funktioner när barnet sitter i den, vilket en viktsensor ser till. Därmed kan man fråga sig vad poängen egentligen är. Enligt Glüxkind kan det finnas tillfällen när en bebis kräver att bli buret eller ett barn vill gå jämte, och föräldern då är betjänt av en barnvagn som rullar på egen hand för att ha båda händerna fria.

På prislappen står det 3 800 dollar, motsvarande drygt 39 000 kronor. Leveranserna beräknas dra i gång senare i år.