Fordon

Shell: Elon Musk en bra pr-maskin – men ingen affärsman

Mike Copson, ansvarig för affärsområdet vätgas på Shell. Foto: Felix Björklund
Mike Copson, ansvarig för affärsområdet vätgas på Shell. Foto: Felix Björklund
Tankning av vätgas i en Toyota Mirai Foto: Toyota
Tankning av vätgas i en Toyota Mirai Foto: Toyota
Teslas vd Elon Musk. Foto: Yichuan Cao
Teslas vd Elon Musk. Foto: Yichuan Cao

Batterielbilar i all ära, men när det gäller tyngre transporter och flyg håller inte tekniken. Det menar Mike Copson på Shell. "Viktmässigt har dagens batterier ungefär samma energidensitet som en chokladkaka", säger han.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

En förblindad allmänhet och politiker med skygglappar. När det handlar om att förflytta transportsektorn bort från fossila drivmedel har vi blivit lurade. Det tycker Mike Copson, ansvarig för affärsområdet vätgas på Shell. Under ett seminarium i London lyfte han fram vikten av att samarbeta och hitta nya lösningar på energiproblemet.

– BNP-ökning är numera sammanflätat med energi, och som jag ser det finns det tre viktiga saker att tänka på, eftersom energiefterfrågan ökar så enormt. Det första är att det inte finns en enskild lösning för att få ner koldioxidutsläppen. Det andra är samarbete, och det tredje är att det kommer att ta tid, säger Mike Copson till Ny Teknik.

Men även om Mike Copson och Shell anser att det är viktigt att tänka på det här, så är det inte helt lätt att framföra åsikten. Tesla med Elon Musk i täten har gjort opinionen allt för ensidig och politiker blinda, i varje fall när det gäller transporter.

– Batterier är sett ur ett energiperspektiv inte optimala för fordon. Viktmässigt har dagens batterier ungefär samma energidensitet som en chokladkaka, medan vätgas ur ett viktperspektiv är enormt mycket bättre. Därför blir jag nervös när folk börjar prata om elflyg och tänker sig att de ska vara batteridrivna, säger Mike Copson.

Ytterligare en fördel när handlar om vätgas och bränsleceller är tid – och då särskilt den tid det tar att tanka. Här menar Shell att för privatbilar är det kanske ingen jättesak att det tar en halvtimme att ladda. Det är tid som kan användas till en rast. Men för lastbils-, buss- eller flygplanstrafik är det inte acceptabelt.  

– Vi tittar på alla sätt att optimera transport och vätgas är något som har stor potential. Tittar vi på laddning kan du med vätgas få 3 000 kWh på tre minuter. Jag menar att om vi vill få ner utsläppen måste vi titta på sådant här. Vi kan inte göra det ensamma och jag tror att om vi ska flytta oss till ett koldioxidneutralt samhälle måste vi tillåta många olika lösningar, säger Mike Copson.

Att tro att batterier skulle vara den enda lösningen är enligt Copson naivt. Att Shell vill satsa på vätgas handlar enligt egen utsago inte om att bolaget känner att de har hamnat på efterkälken när gäller batteriteknik. När det handlar om batterielektriska fordon säger Mike Copson att de har sin plats, men han passar samtidigt på att totalsåga Elon Musks tanke om att Teslas batteridrivna lastbil ska revolutionera transportindustrin.

– Elon Musk är en bra pr-maskin, men verkligheten är att han inte är en fantastisk affärsman. Musk är en batteritillverkare och det är därför han säger att batterilastbilen kommer att revolutionera. Men fysiken och forskningen säger något annat, konstaterar Mike Copson.

I en tidigare version av artikeln stod det fel enhet i ett av citaten.