Fordon

Se estländarna demonstrera sin autonoma vapenplattform

Milrem Robotics demonstrerar ny version av Themis. Foto: Milrem Robotics
Milrem Robotics demonstrerar ny version av Themis. Foto: Milrem Robotics

Den lilla bandvagnen tar sig fram autonomt och har plats för 750 kg packning. Men Themis kan också utrustas med en kulspruta. Nu har Milrem Robotics demonstrerat sin nya version.

Publicerad

Krigsindustrin rör sig allt mer mot robotisering, och ett exempel kommer från vårt grannland Estland i form av Themis – en UGV (unmanned ground vehicle). Enligt estländska Milrem Robotics är deras ”Tracked Hybrid Modular Infantry System” det enda existerande fordonet i sitt slag.

Kraftkällan är antingen en hybridlösning som kombinerar en dieselmotor med en elgenerator – eller ren batteridrift. De två alternativen erbjuder en körtid på 8-10 respektive 1-2 timmar.

Basplattformen kan dels användas för att avlasta trupp till fots, med kapacitet att bära med sig 750 kilo utrustning. Men bandfordonet kan också agera vapenplattform. Under december demonstrerade Milrem Robotics sin senaste version av Themis. På begäran av USA:s armé har Type 4 vuxit 30 cm på längden. Huvudnumret vid den skarpa övningen var dock en Type 3 utrustad med FN Herstals vapenstation deFNder. Systemet kan exempelvis bära en tung kulspruta.

Under sin demonstration visade Milrem Robotics att Themis Type 4 kan ta sig fram autonomt på skogsvägar och i terrängen genom att följa en förutbestämd rutt.

– Autonoma system förändrar spelplanen på slagfältet och kommer öka kapaciteten hos militära team avsevärt. Den här demonstrationen var bara ett första exempel på den autonoma kapacitet som vi utvecklar. Genom att lägga till autonoma funktioner kommer vi göra våra militära system effektivare och lättare att anpassa till stridande styrkor, säger Kuldar Väärsi, vd för Milrem Robotics till Shepards Media.

Från sin GPS-baserade navigation ska Themis gå mot en högre grad av autonomi, något som företaget utvecklar in house. Ett första steg är en ”följ mig-funktion” som ska testas under Estlands stora vårövning. Då kommer bandvagnen bland annat vara utrustad med lidarsensorer och stereokameror. Längre fram ska företaget också utveckla en ”wingman-funktion” med artificiell intelligens som bättre kan tolka omgivningen.

Den öppna arkitekturen ska göra det enkelt att anpassa bandvagnen för en rad tänkbara behov och scenarion. Themis kan exempelvis användas för att ta hand om de improviserade sprängladdningar som utgör ett stort problem i dagens krigföring. I framtiden ska den kunna agera vaktpost och patrullera områden helt utan mänsklig inbladning.

Fakta Themis Type 4

Kraftkälla alt. 1: Batteripack, bly- eller litiumjon

Kraftkälla alt. 2: Dieselmotor + elgenerator

Körtid på el: 1-2 timmar

Körtid hybrid: 8-10 timmar

Topphastighet: 22,5 km/h

Längd: 240 cm

Bredd: 215 cm

Höjd: 111 cm

Markfrigång: 40-60 cm

Vikt: 1 450 kg

Maxlast: 750 kg

Maximal lutning: 60 procent