Fordon

Scania har utsett Sveriges bästa lastbilsförare

Foto: Scania
Foto: Scania

Genom att bland annat köra så bränsleeffektivt som möjligt har förartävlingen Scania Driver Competitions korat en vinnare.

Publicerad

Scania Driver Competitions genomfördes den 27 april med 30 tävlingssugna förare. 15 hade kvalat in genom ett teoriprov och resterande via ett system där det gällde att köra så bränsleeffektivt som möjligt. Tävlingen har sedan starten 2003 lockat 350 000 lastbilsförare i över 50 länder.

Enligt Jennifer Erdtman, kommunikationschef på Scania Sverige, krävs det flera saker för att bli en bra förare. Man ska kunna planera sin körning vid olika trafiksituationer, tänka på bränsleförbrukningen och ha ett säkerhetstänk. I uttagningen till den riktiga finalen fick förarna främst möta tre utmaningar, sparsam och hållbar körning, säkerhetskontroll av fordon och livräddning vid en incident. När dagen var slut var det endast tre lyckliga förare kvar som fick chansen att göra upp om titeln ”Sveriges bästa förare”.

Europas bästa lastbilsförare

På finaldagen var det precisionskörning som blev nästa utmaning där det gäller att verkligen hålla koll på var det 16,5 meter långa fordonet börjar och slutar. En annan avgörande faktor var tiden.

– Allt görs på tid, och det gäller att hitta en bra plan och metodik för att få flyt i utförandet, även om det knyter sig vid ett visst moment, säger Jennifer Erdtman i ett pressmeddelande.

Fredrik Arwidmark från Halmstad klarade tävlingen bäst, och korades därmed till Sveriges bästa lastbilsförare.

Vad var det svåraste momentet?

– Det svåraste var att hantera den figurerade trafikolyckan, och ta hand om de skadade på rätt sätt och i rätt ordning, säger han i ett pressmeddelande.

Europafinalen körs den 25 maj i Södertälje där 100 000 euro på Scania står på spel, men även titeln ”Europas bästa lastbilsförare”.

Resultat i svenska Scania Driver Competitions-finalen:

1. Fredrik Arwidmark, Berte Qvarn AB, Halmstad

2. Jonny Karlsson, Jonnys Returtransport AB, Stockholm

3. Bill Indahl, Stäkets Åkeri, Stockholm