Fordon

Saab efter jätteordern i USA: ”Kommer förändra oss”

Jonas Hjelm, affärsområdeschef för Saabs flygverksamhet. Foto: TT
Jonas Hjelm, affärsområdeschef för Saabs flygverksamhet. Foto: TT
Foto: Eric Schindelbower/The Boeing Company
Foto: Eric Schindelbower/The Boeing Company
Foto: Eric Schindelbower/The Boeing Company
Foto: Eric Schindelbower/The Boeing Company

Saabs och Boeings mångmiljardaffär med det amerikanska flygvapnet kommer att förändra den svenska försvarskoncernen.

Publicerad

Jonas Hjelm, affärsområdeschef för Saabs flygverksamhet, talar om fördelar med stora volymer, valutasäkerhet och för Saabs varumärke i stort.

Flygplanstillverkaren Boeing och Saab har vunnit en order om leverans av 351 utbildningsflygplan av modellen Boeing T-X till det amerikanska flygvapnet med första leverans kring 2023. Ordern är totalt sett värd motsvarande nära 84 miljarder kronor och Saab beräknar att dess del av kakan kan hamna kring 25 miljarder kronor.

Det är enorma summor för en förhållandevis liten global aktör som Saab - och en övergång till leveransvolymer som företaget inte sett på flera årtionden.

– Med ett grundkontrakt på 350 flygplan, redan där har vi skalfördelar och en volym som vi inte sett - vill jag påstå - sedan Drakens eller Tunnans tid i Saab. Det kommer att förändra Saab ganska mycket. Vi måste tänka på ett annat sätt. Där tror jag vi kan få korsbefruktning mellan T-X och Gripen - mellan träningsflygplan och stridsflygplan - på ett positivt sätt, säger Hjelm.

Dessutom kan affärerna möjligen växa ytterligare. Bara USA:s flygvapen har i dag cirka 1|000 träningsflygplan och även andra länder flyger amerikanska stridsflygplan, och kan vara möjliga kunder också för träningsflygplan.

Däremot lär det bli få svenska arbetstillfällen av T-X, eftersom serieproduktionen ska ligga i olika delar av USA. Men ordern gör att Saabs personalstyrka minskar i långsammare takt än den annars hade gjort, säger Hjelm.

Vad gäller fördelar pekar han också på valutaeffekter när Saab kan både köpa och sälja i dollar.

– Det är svårt för oss som företag att under så långa kontraktsperioder ligga och möta valutadifferenser.

Vad bidrar Saab med till Boeing T-X?

Hjelm pratar också om den affärsmässiga vikten att ur ett bredare och längre perspektiv knyta ihop sig med en så stor aktör som Boeing i USA.

– Det hoppas vi naturligtvis ger en genklang i USA, inom flygområdet men också för Saabs hela varumärke. Vi är redan i dag ganska starka på radarsidan och på armé- och marinkårssidan vad gäller understödsvapen. Vi tror att det här kan ge ännu större genklang för hela Saab, säger han.

Saab har ännu inte velat berätta exakt vad företaget ska bidra med till Boeing T-X.

Frågan är då vad en jätte som Boeing anser att Saab har haft att bidra med vid bordet.

– Jag tror framför allt att det är vårt genuina ingenjörskunnande av att bygga kompakta system. Boeing är jätteduktiga på att bygga flygplan, ingen diskussion, men de har alltid byggt ganska stora flygplan. Vi har i alla fall under de senaste 30_35 åren byggt ganska kompakta små system. Och T-X är trots allt, även om den är ganska stor, ett med amerikanska mått mätt väldigt kompakt flygplan, svarar Hjelm.

– Sedan har nog Boeing tittat på Saab och sett att vi är kostnadseffektiva. De visste, Boeing, att man aldrig vinner en sådan här upphandling om man inte är extremt kostnadseffektiv, fortsätter han.