Fordon

Så träffsäker är Japans nya rymdrobot

Foto: Jaxa

Den japanska rymdmyndigheten använder en hobbyraketmotor för att skjuta iväg sin nya minirobot. Här är tekniken som gör projektilen extremt träffsäker – se forskarna skjuta prick.

Publicerad

Det råder rymdfeber, och många vill vara delaktiga i kartläggningen av Mars yta. En rad nya innovationer har sett dagens ljus under 2010-talet. Några exempel är Nasas hopfällbara robot Puffer, som inspirerats av origami – och European Space Agencys hoppande robot, vars raket drivs av koldioxid som hämtas ur Mars atmosfär.

Nu har Japan Aerospace Exploration Agency (Jaxa) presenterat en hoppande minirobot som också använder raketer, men av ett mer klassiskt slag. Deras prototyp drivs av en motor som vanligtvis används i modellraketer – en Estes C11. Fördelen är pålitligheten, men nackdelen med ett fast raketbränsle är att förbränningen är svårkontrollerad.

Kraften levereras snabbt och intensivt, men japanerna har hittat ett sätt att styra vad som i grund och botten är en sofistikerad nyårsraket. Innanför skalet finns ett reaktionshjul och två mindre bromsraketer. Tillsammans ger de den 450 gram tunga projektilen stor träffsäkerhet. Under tester fick forskarna ner felmarginalen till 29 centimeter. Kolla in filmklippet:

Innan avfyrning börjar reaktionshjulet spinna. Rotationen hindrar roboten från att vrida sig i luften, men hjulet kan även bjuda på ytterligare en funktion efter landning. Genom att stanna tvärt kan rörelseenergin få roboten att rulla fram på marken.

Exakt vilka instrument som ska rymmas under skalet är oklart, men en av nackdelarna är det begränsade utrymmet. Ett annat problem är att landningen blir tämligen hård. På minuskontot finns också att raketen inte går att återanvända.

Tanken är att robotarna exempelvis ska bäras av en Mars-rover, eller skjutas iväg direkt från en landningsfarkost. Med jordens dragningskraft kan raketen ta sig 30 meter, men på månen skulle distansen motsvara cirka 200 meter. Det låter kanske inte så imponerande, men en skur av projektiler kan ge en 360-gradersvy av landningsområdet. Och med tanke på den tid som en Mars rover skulle ta på sig för att utforska motsvarande areal kan raketrobotarna vara ett praktiskt alternativ.

Jaxa ser en möjlighet att utveckla mycket mindre varianter av roboten som kan skjutas ut i miljöer med mycket låg gravitation, exempelvis asteroider och små månar.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!