Fordon

Så ska framtidens helikopter se ut

Hybriddrift, virtuella kontroller och artificiell intelligens som andrepilot. Amerikanska Bell Helicopters har stakat ut framtiden. Och i den är det inte mycket av dagens helikoptrar som behålls.

Publicerad

Det var under Heli-Expo i Dallas som Bell Helicopter visade upp framtiden. Studien, kallad FCX-001, är faktiskt företagets första fullskalekoncept och det ska visa hur helikoptern som fordon kan bli säkrare, smartare och mer effektivt.

– För sex månaders sedan satte vi ihop ett team som ska fokusera på ny teknik och hur vi kan inkorporera den i våra produkter, sa Mitch Snyder, företagets vd, när konceptet avtäcktes.

Så vad är nytt med FCX-001? Konceptet har bland annat en ny typ av ”anti-torque-system” som innebär att helikoptern inte behöver stjärtrotor. Detta ska även ge högre säkerhet, lägre ljud samt ”för alltid förändra parametrarna för vertikallyft”.

Vidare har FCX-001 modulära rotorblad. De ska kunna förändras för att optimera prestanda i olika flygsituationer. Samtliga nyheter låter onekligen spännande, men exakt vad de innebär återstår att se. Företaget har ännu så länge inte i detalj avslöjat vad det handlar om.

Inuti är konceptet verkligen futuristiskt och avskalat. Piloten har exempelvis inga traditionella instrument eller spakar att förhålla sig till. Nej, allt är virtuellt och när hen tröttnat på att spaka – så går det att lämna över till andrepiloten som är en form av artificiell intelligens.

Bakom piloten är helikoptern fullt anpassningsbar efter användningsområde. Sittplatserna går att konfigurera som man vill ha det, och säten kan plockas ur för att få mer lastutrymme. Även passagerarna kommer att ha tillgång till individualiserad infotainment.

– Att vara en pionjär i flygindustrin ligger i vårt dna. FCX-001 pekar ut vår framtid och visar på ett förnyat fokus kring innovationer och tekniker. När tiden är den rätta kommer vi avslöja mer av det vi håller på med bakom stängda dörrar, sa Snyder.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!