Fordon

Så gick nya Mjölner från ax till limpa på två månader

Foto: BAE Systems Hägglunds
Foto: BAE Systems Hägglunds
Ulrika Berg, projektledare för Mjölner. Foto: BAE Systems Hägglunds
Ulrika Berg, projektledare för Mjölner. Foto: BAE Systems Hägglunds
Foto: BAE Systems Hägglunds
Foto: BAE Systems Hägglunds
Foto: BAE Systems Hägglunds
Foto: BAE Systems Hägglunds

Granatkastarfordonet Mjölner har utvecklats i ett rasande tempo. Två månader efter FMV:s beställning provsköt BAE Systems Hägglunds en prototyp. Och redan 2019 kommer de första vagnarna levereras till Försvarsmakten.

Publicerad

I en orolig värld går rustningsindustrin på högvarv. En del av utvecklingen handlar om spjutspetsteknik, som autonoma system och extremt avancerade sensorer. Samtidigt kräver dagens överhängande hotbilder utrustning som bygger på beprövad teknik, och snabbt kan gå från ritbordet ut till förband. BAE Systems Hägglunds en stark ställning i båda lägren, det bevisas inte minst av deras granatkastarsystem Mjölner.

Den 23 december förra året beställde FMV 40 stycken fordonsmonterade granatkastare som ska integreras på befintliga Stridsfordon 90 (CV90). Två månader senare provsköt BAE Systems Hägglunds en prototyp av Mjölner.

– Det är väldigt snabbt utvecklat – men vi kör hårt. Vi är fortfarande på prototypstadiet och provskjutningarna har gått jättebra. Vi testar alla komponenter som ska ingå i systemet, för det är ju enorma krafter vi håller på med, säger Ulrika Berg, projektledare för Mjölner/GRKPBV 90 på HB/BAE Systems Hägglunds.
Grundplattformen är välbeprövade CV90. Stridsfordonet utvecklades för svenska förhållanden men har visat sig prestera lika bra i Afghanistans sand. Det nya tornet innehåller två 120 mm granatkastare som kan skjuta 16 projektiler per minut – som snabbast fyra granater på åtta sekunder.

Tornets bakdel rymmer ett 50-tal granater, beroende på typen, men känslig ammunition kan fraktas i sitt emballage i transportutrymmet. Besättningen utgörs av vagnchefen, föraren och två laddare. Mycket hanteras med armkraft, bland annat mekaniken för att rotera tornet. 
– Det är ett robust vapensystem som ska fungera i strid. Beroende på vilka önskemål kunden har kan systemet byggas på och modifieras, exempelvis om man vill ha ett motordrivet torn, säger Ulrika Berg.

De första vagnarna kommer levereras under 2019, med slutleverans 2020. All utveckling och produktion ligger i Örnsköldsvik, men görs i nära samarbete med FMV. En egen produktion och prototypverkstad har gett korta ledtider och effektiviserat konstruktionsarbetet samt provning. Till detta ligger ett skjutfält nära företaget.
Nu är förhoppningen att fler arméer ska nappa på Mjölner, och uppmärksamheten kring projektet verkar lovande.

– Vi ser ett stort intresse från internationella kunder för systemet. Flera länder har varit nyfikna och frågat hur det går, så efter Sverige ser jag en stor exportpotential. Mjölner är väldigt lättanvänd, robust och effektiv. Och vad andra länder vill ha är ett granatkastarsystem som snabbt går att implementera på olika plattformar, säger Ola Thorén, informationschef på BAE Systems Hägglunds.