FORDON

Så blev nya motorn fem gånger starkare än en vanlig diesel

U.S. Army har redan satsat drygt 900 miljoner kr på bolagets motor.
U.S. Army har redan satsat drygt 900 miljoner kr på bolagets motor.

Amerikanernas nya rotationskolvmotor väger 19 kg och är stor som en basketboll. Tvåtaktaren sägs utveckla fem gånger så mycket kraft som en motsvarande konventionell dieselmotor.

Publicerad Uppdaterad

Felix Wankels uppfinning från 50-talet är genialisk. Istället för att en kolv komprimerar bränsle/luftblandningen i en cylinder så löser rotationskolvmotorn samma uppgift i de utrymmen som bildas mellan den snurrande rotorn och statorns ovala utrymme. Triangelns spetsar sluter tätt, och i de tre fickorna utförs samma fyra faser som i en konventionell fyrtaktsmotor: Insugning, kompression, arbetsslag samt utblåsning. Rotorns rörelse överförs till en axel.

Motortypen är kompakt, tyst, mjuk samt högvarvig. Och med få rörliga delar borde wankeln ha tagit plats under alla motorhuvar – men tyvärr var bränsleförbrukningen så hög att bilbranschen i stort ratade lösningen. Under 60- och 70-talet smakade NSU och Citroën på wankeltekniken, men sedan dess har Mazda varit ensamma om att långvarigt leverera modeller med alternativet.

Nya motorn tar flera bränslen

Amerikanska Liquidpiston har länge utvecklat en ny generation av rotationskolvmotorer, och bolaget har sedan tidigare presenterat bränslesnåla versioner. Deras nya motor kan ta diesel såväl som flygfotogen/jetbränsle. XTS-210 har två huvuddelar i form av rotorn samt en axel, men istället för wankelmotorns triangulära rotor i ett ovalt utrymme – har Liquidpiston en rotor med rundade hörn. Se tekniken demonstreras på deras webbplats.

En konventionell wankelmotor.
En konventionell wankelmotor.
Bolaget vill ställa XTS-210 20 kW mot Kohlers dieselmotor KDW1003, som är omkring fem gånger så stor och fyra gånger så tung, men utvecklar 18,8 kW.
Bolaget vill ställa XTS-210 20 kW mot Kohlers dieselmotor KDW1003, som är omkring fem gånger så stor och fyra gånger så tung, men utvecklar 18,8 kW.

Medan wankelmotorn har en långsmal förbränningskammare som rör sig runt statorn, är Liquidpistons förbränningskammare rund och stationär. Bolaget kan få en hög kompression genom att göra kammaren mindre, och då den är stationär kan man använda direktinsprutning.

Fem gånger starkare

XTS-210 är en kompressormatad och vätskekyld tvåtaktsmotor på 210 cc, som väger 19 kg och är stor ungefär som en basketboll. Den sägs utveckla fem gånger så mycket kraft som en dieselmotor av motsvarande storlek, till detta med tre gånger så stort vridmoment. Man räknar med 20 kW och 29,4 Nm vid 6 500 varv. Det skriver New Atlas.

XTS-210 har utvecklats med siktet inställt på militära- såväl som civila applikationer. Liquidpiston har bland annat fått in motsvarande 91,6 miljoner kr (9 miljoner dollar) via ett kontrakt med U.S. Army, vilket innebär att bolaget nu har samlat på sig militära kontrakt till ett värde som överstiger 300 miljoner kr. En prototyp av motorn är tänkt att levereras under 2024, och den förväntas hamna i en obemannad VTOL.

Uppdatering: I en tidigare version uppgavs en felaktig summa för hur mycket U.S Army har investerat.