Elbilar

Mazdas drag: Återupplivar wankelmotorn för laddhybrider

Mazda MX-30. Foto: Mazda
Mazda MX-30. Foto: Mazda
Mazda MX-30 e-Skyactive R-EV. Foto: Mazda
Mazda MX-30 e-Skyactive R-EV. Foto: Mazda
E-Skyactive R-EV. Foto: Mazda
E-Skyactive R-EV. Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda

Den första och hittills enda av sitt slag. Japanska Mazda har begåvat sin elbil MX-30 med en wankelmotor och med detta förvandlat den till en laddhybrid med 85 km elräckvidd.

Publicerad

När Mazda lanserade elbilen MX-30 2020 var det en bil som framför allt skulle axla rollen som andrabil. Med en något begränsad räckvidd var det ett alternativ för pendling, städer och kortare körning helt enkelt. Skälet var att man på tillverkaren inte såg elbilen som en fullödig ersättare till bensin- och dieselbilen.

Nu, tre år senare har modellen begåvats med en ny version, men i stället för att lösa räckviddsbiten med mer batterier har Mazda satt in en räckviddsförlängare. Dock har man inte valt att använda någon av sina vanliga motorer för uppgiften – utan nu introducerar man en helt ny wankelmotor som generator.

Resultatet är att MX-30 med tillägget e-Skyactive R-EV är en laddhybrid som tack vare 17,8 kWh batteri har en el-räckvidd på 85 km. Därtill finns det en 50-liters tank ombord dom då kan förse wankelmotorn med energi för att fortsätta resan. Exakt hur långt är dock inget tillverkaren går in på, de nöjer sig med att kalla det för en ”mycket konkurrenskraftig total räckvidd”.

Mazda MX-30 e-Skyactive R-EV. Foto: Mazda
Mazda MX-30 e-Skyactive R-EV. Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda

Enligt Mazda, som länge varit ensamma om att sjunga wankelmotorns lov, är fördelarna att motorn har kompakta dimensioner, en snudd på vibrationsfri gång samt att man genom att alltid hålla varvtalet inom bästa belastningsområdet – en optimal effektivitet.

Uppställningen är likt BMW i3 REX att förbränningsmotorn enbart används som generator, det är alltid elmotorn som driver hjulen. Och tittar vi på wankelmotorn är den på 830 kubik med en effekt på 55 kW.

När det kommer till att ladda har bilen en 11 kW 3-fasladdare för växelström samt även möjlighet att DC-ladda i upp till 36 kW.

Till sommaren kommer MX-30 med wankelmotor till Sverige, detta till ett pris som startar på 415 900 kr