Fordon

Ryssland fick dubbelt tillbaka för uteblivna Mistral

Amfibieattackfartyget Mistral. Klicka på bilden för en större version. Grafik: Jonas Askergren
Amfibieattackfartyget Mistral. Klicka på bilden för en större version. Grafik: Jonas Askergren

Tack vare rubelns devalvering har Ryssland fått dubbelt så mycket i ersättning från Frankrike för de uteblivna leveranserna av krigsfartygen i Mistralklass.

Publicerad

I ett uppseendeväckande utspel vägrade Frankrike efter påtryckningar från övriga västvärlden att leverera två helikopterbärande amfibieattackfartyg som beställts av ryska flottan 2011.

När det var dags att leverera det första fartyget, Vladivostok, i november 2014 hade väst vidtagit sanktioner mot Ryssland på grund av händelserna i Ukraina.

Våren 2015 var även det andra fartyget i serien färdigbyggt, Sevastopol. Inget av fartygen levererades och Ryssland begärde att det belopp på omkring 900 miljoner euro som betalats i förskott skulle återbetalas.

Det gjordes förra månaden. Handelsminister Denis Manturov konstaterar nu att genom den devalvering som rubeln gjort sedan beställningen har Ryssland nu fått tillbaka det dubbla beloppet mot vad man betalade för fyra åt sedan rapporterar nyhetstjänsten Ria Novosti.

De två franska fartygen kan eventuellt komma att säljas till antingen Egypten, Kanada, Indien eller Singapore, som hört av sig till det franska varvet.