Fordon

Ryssland ersätts för uteblivna krigsfartyg

Amfibieattackfartyget Mistral. Klicka på bilden för en större version. Grafik: Jonas Askergren
Amfibieattackfartyget Mistral. Klicka på bilden för en större version. Grafik: Jonas Askergren

Frankrike och Ryssland har kommit överens om hur mycket Moskva ska ersättas för att Frankrike stoppat en rysk order av franska krigsfartyg.

Publicerad

Frankrike kommer att ersätta Ryssland med mindre än 1,2 miljarder euro, omkring 11,3 miljarder kronor, för en avbruten affär i vilken Frankrike skulle leverera två krigsfartyg.

– Samtalen mellan (Rysslands) president Putin och (Frankrikes) president François Hollande avslutades i går. Det finns inga kvarvarande dispyter i frågan, sade den franska försvarsministern Jean-Yves Le Drian på torsdagen.

Det ursprungliga priset för de två krigsfartygen av typen Mistral var 1,2 miljarder euro, men Frankrike behöver inte betala så mycket eftersom fartygen inte hade färdigställts när kontraktet upphävdes.

Det första av de två helikopterbärande fartygen skulle ursprungligen ha levererats i slutet av förra året, enligt det avtal som slöts 2011. Men Frankrike har i takt med de allt sämre relationerna mellan västländerna och Ryssland utsatts för starka påtryckningar av sina allierade, särskilt USA, att stoppa affären.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!