Fordon

Ryska missilfartyg i Östersjön

Det är ett fartyg av samma typ som på bilden, ryska korvetter av Buyan-M-klass, som nu är på väg till Östersjön. Foto: Wikimedia
Det är ett fartyg av samma typ som på bilden, ryska korvetter av Buyan-M-klass, som nu är på väg till Östersjön. Foto: Wikimedia

Två ryska korvetter med långdistansrobotar är på väg till Östersjön.

Publicerad

– Det försämrar militärsituationen i Norden, säger Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan, till TT.

I början av oktober kom beskedet att två ryska korvetter av Buyan-M-klass från Svartahavsflottan skulle placeras permanent i Medelhavet. Men fartygens resa har fortsatt. För två dagar sedan fotograferades de i Nordsjön och på tisdagskvällen passerade de Stora Bält i Danmark. Den troliga destinationen är den ryska enklaven Kaliningrad, skriver Aftonbladet.

Försvarsmakten bekräftar att korvetterna passerar in i Stora Bält.

Fartygen är försedda med långdistansrobotar av typen Kalibr och har en betydligt längre räckvidd än de Iskander-robotar som nyligen flyttades till Kaliningrad. Mot markmål är räckvidden för Kalibr 2 600 kilometer.

Tomas Ries säger att Rysslands agerande kan tolkas på olika sätt.

– Man kan se det som en politisk markering. Putin är mycket medveten om att det här väcker uppmärksamhet, det är en styrkedemonstration.

– Rent militärt betyder det att man kan angripa mål över hela Norden och att man har fått ett mycket kvalificerat vapen mot andra ytfartyg här uppe.

Ries säger att det som händer inte är någon överraskning.

– Putin har systematiskt byggt upp den ryska militärkapaciteten på alla nivåer.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!