Fordon

Rysk helikopter för tunga lyft i ny version

Mi-26T2 är en moderniserad version av en helikoptermodell som började tillverkas 1980. Foto: Rostvertol
Mi-26T2 är en moderniserad version av en helikoptermodell som började tillverkas 1980. Foto: Rostvertol

Den klassiska ryska tunglyftarhelikoptern Mi-26 börjar nu serietillverkas i en moderniserad version med effektivare avionik.

Publicerad

Konsortiet Russian Helicopters inleder nu serietillverkning av helikoptern som kallas Mi-26T2 i sin moderniserade version. Den tillverkas vid företaget Rostvertol, som ingår i konsortiet.

Ursprungsversionen Mi-26 började tillverkas 1980 under sovjetregimen och har funnits i produktion sedan dess. Den är känd för att klara tunga tytt, upp till 20 ton, antingen i lastutrymmet ombord eller hängande under helikoptern.

Med den modernare avioniken kan besättningen minska från 5 till 2 - 3 personer. Den kan numera användas för flygningar när som helst på dygnet och under svåra väderleksförhållanden. Intervallerna mellan service uppges vara mycket långa, och service kan utföras även om helikoptern inte befinner sig på en flygplats.

Kontroll av last som hänger under helikoptern kan göras med videokameror dagtid. Fem multifuktionsskärmar ombord svarar för information om driften. Ny navigationsutrustning ökar möjligheten till automatkontroll, vilket minskar kraven på besättningen. Kollisionsvarningssystemet sträcker sig i en radie av 9 - 11 kilometer runt helikoptern.

Förutom att frakta tungt gods är helikoptertypen i civilt utförande populär vid komplicerade höghöjdsbyggen, liksom vid brandsläckning.