Fordon

Reapris på ryska Sukhoi Pak Fa

Rysslands kommande stridsflygplan Pak Fa, ett femte generationens smygplan, kommer att bli en tredjedel så dyrt som amerikanska konkurrenter.

Publicerad

Det sa den ryska premiärministern Vladimir Putin i samband med att han beskådade den 16e provflygningen med planet sedan premiärflygningen i slutet av januari.

Med tanke på att amerikanska F-22 Raptor är det enda planet i världen som i dag är i tjänst och betecknas som ett femte generationens plan har en prislapp på 150 miljoner dollar, kommer ryska Pak Fa att kosta omkring 350 miljoner kronor styck.

Sukhoi Pak Fa ska vara färdigutvecklat 2015, och då ska det ryska flygvapnet skaffa minst 50 exemplar av planet.

Enligt Putin har utvecklingsarbetet hittills kostat motsvarande sju miljarder kronor, och lika mycket kommer det att kosta att förvandla dagens prototyp, som nu kallas Sukhoi T-50, till ett flygplan som kan skickas ut till förbanden, rapporterar nyhetsbyrån Ria Novosti.

Efter provflygningen talade Putin med testpiloten Sergej Bogdan, som även premiärflög planet i januari, och sa att det ryska planet ska bli överlägset F-22 i flygegenskaper, beväpning och räckvidd.

- Även när det gäller moral, tillade piloten.

- Fram för allt det, replikerade Putin.

Pak Fa har utvecklats främst av företaget Sukhoi men med stöd från Indien. Avsikten är att det indiska flygvapnet ska skaffa ett par hundra exemplar av planet. Även det ryska flygvapnet behöver inom några årtionden ett par hundra Pak Fa för att ersätta äldre plan, främst då Mig-29 och Sukhoi Su-27.

Förutom F-22 och Pak Fa räknas även amerikanska F-35 (Joint Strike Fighter) till femte generationens flygplan. F-35 är dock inte färdigutvecklat och kan nå ut till förband i USA nästa år.