Fordon

Rapportkrav på GM varje månad

Mary Barra, vd GM. Foto: GM
Mary Barra, vd GM. Foto: GM

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet kräver att GM rapporterar felaktigheter i bilar som upptäcks varje månad under minst ett år.

Publicerad

Trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA kräver efter förra årets problem med tändningslås som av misstag stänger av flera av bilarnas vitala säkerhetsfunktioner att GM fortsätter rapportera säkerhetsproblem till myndigheten.

Felet anses numera ha lett till 104 dödsfall och nära 200 personskador. NHTSA ansåg att GM dröjde för länge med att återkalla de 2,6 miljoner bilar som bedömdes berörda.

GM lärde sig en läxa den hårda vägen är en bedömning från det amerikanska departementet för transportfrågor. Nu vill man med den förlängda rapportperioden kontrollera att GM verkligen fortsätter att hålla koll på säkerhetsfrågorna och göra återkallanden i tid innan olyckor inträffar.

Rapportkravet gäller inledningsvis under ett år, men kan förlängas ända till maj 2017.

GM:s då nytillträdda vd, Mary Barra, fick ärendet i knät en månad efter att hon tillträtt som den första kvinnliga vd:n för en så stor biltillverkare som GM. Hon har numera organiserat om organisationen och sparkat ett antal ingenjörer som ansågs ansvariga för att felen med tändningslåsen inte rapporterats i tid.

Förutom böter för att inte ha återkallad de felaktiga bilarna i tid väntar rättegångar kring de dödsfall och skador som inträffat. Här kan GM komma att få betala miljardbelopp.

Förra året återkallade GM sammanlagt 30 miljoner bilar runt om i världen i 84 återkallningskampanjer.