Fordon

”Raket-Madsens” rymdplaner kraschar

Peter Madsen Foto: TT / Bax Lindhardt / Scanpix
Ubåten UC3 Nautilus bärgas i Kögebukten. Foto: Johan Nilsson / TT

Ubåtskonstruktören Peter Madsens stora projekt är att åka ut i rymden med en egen raket. Men höstens planerade uppskjutning av två raketer ställs nu in.

Publicerad Senast uppdaterad

2008 inledde danska ubåtskonstruktören och uppfinnaren Peter Madsen ett framgångsrikt samarbete med arkitekten Kristian von Bengtson, som arbetat för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Under de första sex åren utvecklade de flera raketer tillsammans, men sedan blev de ovänner och splittrades. Båda fortsatte med raketbyggandet i två konkurrerande projekt, vilket i danska medier beskrivs som en egen dansk rymdkapplöpning.

Peter Madsens stora mål är resan 100 kilometer ut i rymden med egen raket, som han utvecklar i sitt eget rymdlaboratorium RML Spacelab (Rumlaboratorium) på Refshalvön i Köpenhamn. Att det är livsfarligt är han högst medveten om – om kraschrisken minimerats till 30 procent är han beredd.

– Min filosofi för att arbeta med det här är att man gör det mycket, man gör det sju dagar i veckan och man gör det 16 timmar om dygnet, har han sagt i en intervju med Science Report.

Läs fler artiklar om ubåtshistorien här!

Men nu har projektet kraschlandat. Enligt planen skulle RML genomföra en uppskjutning av två raketer senare i år. Men uppskjutningarna blir troligen inte av.

– På kort sikt ser jag inget hinder att vi kan fortsätta arbetet. Men en uppskjutning i år – jag tror att vi ska vara ärliga och säga att det är tveksamt nu. Det kommer att bli en mycket stor utmaning för oss. Peter Madsen har varit i verkstaden dagligen, och är den person som har lagt flest timmar på konstruktionsarbetet. Jag tror att det mest realistiska är att vi kan ha en uppskjutning våren 2018, säger Christoffer Meyer, flygchef på RML, till Ingeniøren.

Ubåten UC3 Nautilus är nu beslagtagen av polisen, vilket också ställer till det för raketprojektet. Ubåten var tänkt att bogsera avfyrningsrampen till Bornholm där uppskjutningen ska ske. När och om polisen släpper ifrån sig ubåten måste den först renoveras efter att ha varit fylld med saltvatten. Även om RML hittar en alternativ transport kan rymdprojektet nu ha nått vägs ände, säger Christoffer Meyer.

– Vi måste ställa frågan till oss själva: Vill vi ha en uppskjutning utan Peter Madsen? Det är hans projekt. Jag vill inte nu säga att vi lägger ned Raket-Madsens Rumlaboratorium oavsett vad som sker. Men det är klart, Peter Madsen är ju primus motor i projektet, säger han till Ingeniøren.

Det konkurrerande raketprojektet som Copenhagen Suborbitals driver planerar en uppskjutning från Bornholm av sin raket Nexø II den 26 augusti i år.

I Danmark är Peter Madsen en superkändis. Att han nu sitter häktad som misstänkt för att ha orsakat en kvinnas död har chockat Danmark.

– Både hans vänner och hans fiender är chockerade, överraskade, sitter och biter naglarna och hoppas, hoppas, hoppas att det är ett missförstånd, att det inte har skett något, säger journalisten Thomas Djursing på tidningen Ingeniøren.

Efter att ha skrivit hundratals artiklar om den excentriske uppfinnaren och entreprenören Peter Madsen ville han ta reda på vem han egentligen är.I boken "Raket-Madsen – Danmarks gør-det-selv astronaut" från 2014 skildrar han ett ovanligt livsöde. Föräldrarna skildes när Madsen var fyra år och därefter levde han ensam med sin åldrade pappa.

Han var ett ensamt barn, som växte upp i pappans värld, fylld av historier om andra världskriget och rymdkapprustningen, och redan som litet barn började han göra egna bränsleexperiment för att kunna göra raketer.

Läs mer:

Peter Madsen inledde ingenjörsstudier, men hoppade av när han kunde tillräckligt mycket för att bygga raketer och ubåtar. På samma sätt började han på svetsarutbildning, men hoppade av när han fått lära sig vad han behövde.

En röd tråd i hans liv är konflikterna – han har svårt att komma överens med andra, han har höga ambitioner och vill göra allt på sitt eget sätt, berättar Djursing.

Ett exempel är konflikten med ubåtsföreningen som var kopplad till UC3 Nautilus. För två år sedan skar det sig mellan föreningen och Peter Madsen, efter en konflikt om vem som äger ubåten. Det slutade med att föreningen avsade sig anspråken på ubåten.

Ett annat exempel är konflikten i rymdprojektet. Enligt Thomas Djursing hatar Peter Madsen och Kristian von Bengtson på Copenhagen Suborbitals.