Race ger elbilen ett operativsystem

2014-12-19 14:05  
Färre sladdar och enklare koppling med Race. Foto: Siemens

Elbilen som har ett enda operativsystem för alla funktioner har sett dagens ljus. Operativsystemet kallas Race.

Systemet har utvecklats av Siemens och ska kunna minska utvecklingstiden för nya fordon med upp till 30 procent. En annan fördel är att tilläggsfunktioner kan tillföras konstruktionen i efterhand. Dessutom minskar vikten eftersom färre kablar behövs för bilens elektroniksystem.

Tekniken testas nu på ett serietillverkat fordon som tagits fram tillsammans med tillverkaren Street Scooter. Race är en förkortning av Robust and Reliant Automotive Computing Environment for Future eCars.

En modern mellanklassbil har i dag omkring 70 olika kontrollenheter och åtskilliga meter kabel. En mängd olika gränssnitt och olika programvaror används men ett enhetligt operativsystem saknas.

Datorsystemen i en bil blir allt mer komplexa, vilket är ett hinder för innovationer. Idag är det i stort sett omöjligt att i efterhand integrera exempelvis en back-kamera med övriga elektronikfunktioner i en bil.

Med Race ska nya funktioner kunna integreras i en bilkonstruktion med samma enkla plug and play-system som för persondatorer, exempelvis via ethernet.

Mindre mängd kabel och färre kontrollenheter kommer även att påverka vikten, vilket är en central fråga för elfordon. Dessutom minskar risken för fel i systemet.

Siemens påpekar att Race inte enbart är användbart i bilar. Tekniken är fullt användbar även för tåg och smarta elnät.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt