Fordon

Putin ska åka rysk lyxbil 2017

Zil 468 är ett av designförslagen. Foto: Russiasupplychain
Zil 468 är ett av designförslagen. Foto: Russiasupplychain
Designförslag från Sukhoi. Foto: Russiasupplychain
Designförslag från Sukhoi. Foto: Russiasupplychain

Från 2017 ska Vladimir Putin åka i en rysk lyxbil i stället för västbilar som Mercedes. En V12a under huven ska ge 850 hästkrafter.

Publicerad

I slutet av det här året ska en vinnare utses i projektet Kortege, med syftet att ta fram en egentillverkad rysk lyxbil i stället för att importera limousiner från Mercedes eller BMW. Ledande i arbetet med den nya ryska limousinen är statliga bilutvecklingscentrum Nami.

Flera designförslag har redan visats, och klart är att lyxbilar som Rolls Royce Phantom har stått för inspirationen. Men enligt Nami-chefen Maksim Nagaitsev ska den ryska bilen bli större

Den ska dessutom bli fyrhjulsdriven, och under motorhuven ska man hitta en sexliters turbomatad V12a med en effekt på 850 hästkrafter. Den har redan fått smeknamnet "Tsarmotorn".

Även om Ryssland med projektet Kortege vill visa att landet kan producera stora limousiner på egen hand, ska ryska ingenjörer ha tagit hjälp av västeuropeiska motorutvecklare. Enligt uppgift har även konsultförtaget Porsche Engineering Group, ett dotterbolag till biltillverkaren Porsche AG, ha varit inblandat.

Investringarna i det nya bilprojektet beräknas till flera miljarder kronor. 2017 ska de första exemplaren av lyxlimousinen rulla ut. Vid statsbesök ska då Vladimir Putin köras i en kraftfull rysktillverkad paradbil. Om han inte, som vid några tidigare statsbesök, väljer att sätta sig bakom ratten själv.