Fordon

Professor: ”Det handlar inte om tåg”

Att bygga höghastighetståg handlar inte om tåg. Det menar professorn och teknikdirektören Andrew McNaughton, verksam vid det brittiska tågprojektet HS2. -Allt handlar om en vision för ett nytt samhälle och där kan tågen vara en del av lösningen, säger han.

Publicerad

Andrew McNaughton var talare på konferensen 8 million city, som tog upp hur Skandinavien ska bygga ett järnvägsnät för höghastighetståg (HSR). Han menar att om de stora städerna länkas ihop med HSR, kommer de korta restiderna göra att städerna inte längre fungerar som individuella enheter utan som en helhet.

-Det handlar om jobb, utbildning, bostäder, familjer och inte om tåg. Tågen kan vara lösningen för att skapa regioner med stark tillväxt.

Han får medhåll av flera andra talare som alla menar att det är visionen som måste komma först. I USA planeras just nu bygget av höghastighetståg i flera delar av landet. Det kommer bland annat bli möjligt att åka de cirka 15 mil långa sträckan mellan New York och Philadelphia på 37 minuter.

-Vi tror att det kommer att förändra hur städerna fungerar helt och hållet, säger Andrew Wood, chef för HSR på Amtrak. Det viktigaste när man bygger HSR är ha stöd från allmänheten innan man börjar. Tågen är till för dem och det är viktigt att man inte har ett förutbestämt förslag som allmänheten inte kan påverka.

Björn Nilsson, VD för Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), menar att det behövs starka politiska visioner för att vi ska komma vidare i Sverige.

-Som liten lekte jag med tåg och kommer alltid tycka att det är intressant med höghastighetståg. Men vi måste komma ifrån det kittlande intresset för teknologi. Nu gäller det att övertyga dem som inte har samma intresse och för det krävs en tydlig vision som i sig inte handlar om tåg.